4. Planinarski križni put – PD Vršak Brod Moravice

Tura: Šimatovo – Zavrh – vidikovac Obrh – Levešni vrh – Colnari – Zdolanjci – Naglići – vidikovci Kavranica i Medveja stena – Šimatovo

Opis izleta: Oko sat i pol vožnje autom od Zagreba u Gorskom kotaru smjestio se brodmoravički kraj kojeg sa sjeverozapadne strane omeđuje kanjon rijeke Kupe. Posjetili smo ga na 4. planinarskom križnom putu u organizaciji Planinarskog društva Vršak iz Brod Moravica.Društvo je osnovano davne 1972. godine, a danas njegovi članovi održavaju nekoliko prekrasnih planinarskih staza te uz planinarski križni put svake godine organiziraju i planinarski pohod „Kanjonom rijeke Kupe“ (kolovoz).

Sudionici planinarskog križnog puta, kojih je bilo dvadesetak okupili su se u centru Brod Moravica, prekrasnog sela u zapadnom dijelu Gorskog kotara. Nakon toga autima smo se povezli do Šimatova u kojem smo nakon izmoljene prve postaje križnog puta započeli planinarenje. Uz lagani uspon stigli smo do Zavrha, a potom i do vidikovca Obrh. Ovaj mali vidikovac teže je uočljiv s planinarske staze te je pomalo obrastao šumskom vegetacijom što ga čini skrivenim biserom gorskoga kraja. S njega se pruža vidik na dolinu rijeke Kupe te slovenski zaselak Žlebe.

Nakon okrijepe i izmoljene postaje na Obrhu, slijedio je najveći uspon planinarskog križnog puta nakon kojeg stižemo na najvišu točku tog dana – Levešni vrh (734m). Slijedi spuštanje u selo Colnari u kojem posjećujemo primjerak predivne i zanimljive kuće, svojstvene tom kraju koji se naziva i Završje. U Colnarima radimo dulju pauzu, a moram napomenuti kako su nas dvojica članova PD Vršak, Vatroslav i Sanjin, cijelo vrijeme na određenim punktovima, do kojih se uglavnom moglo doći autom, dočekivali i nudili okrjepu.

Bilo je tu svega, od kolača do pića među kojim bih istaknuo odlično bijelo vino koje je u vidu gemišta konzumirao autor ovih redaka. Spomenuti dvojac dakle nije uopće planinario, sve kako bi nama bilo čim ugodnije i ljepše što dovoljno govori o gostoprimstvu koje su nam poklonili članovi PD Vršak. Iz Colnara, spuštamo se u prekrasno selo Dolenci iz kojih slijedi uspon do Naglića a zatim i do dvije najljepše točke koje smo posjetili na ovom pohodu – vidikovaca Medveja Stena i Kavranca na samom rubu Republike Hrvatske. S njih se pruža neopisiv pogled na kupsku dolinu, te Sloveniju u kojoj vidimo stari grad Kostel iz 14. stoljeća.Neki izvori spominju kako je Osmanlijska vojska upravo s Kavrance gađala stari grad koji je odolio svim napadima.

Iako se bilo teško odvojiti od ovih predivnih vidikovaca krenuli smo preko Nove Hiže prema posljednjoj postaji križnog puta i završetku pohoda u Šimatovu. Nakon toga ostali smo u ugodnom druženju s našim domaćinima uz roštilj i piće do kasnih popodnevnih sati kada smo se morali vratiti iz ove predivne goranske bajke. Ovaj pohod ostaje za pamćenje, a osim divnog kraja upoznali smo i divne ljude s kojima će nas, sigurni smo, vezati dugogodišnja prijateljstva.

Sudionici izleta: Dora i Borna.

Efektivnog hoda: 5:30 sati.

Provedeno ukupno na turi: 7:00 sati.

Odmaranje: 90 minuta.

Fotografije: Branimir Tušek

Pripremio: Borna Marinić