Burni Bitoraj

Tura: Vrata – Planinarsko sklonište Bitorajka (1303 m) – Burni Bitoraj (1386 m) – istim putem natrag

Opis izleta: Danas je održan izlet u Gorski kotar. Posjetili smo prekrasni Burni Bitoraj, skupinu stijena koje veličanstveno strše iznad šumske vegetacije koja prekriva cijelu planinu. Na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma okupila nas se grupa od osmero sudionika. Krenuli smo u 07:00 sati, a već za 1:10 sati smo stigli do početnog odredišta naše današnje ture, mjesta Vrata. Uspon smo započeli u 08:40 sati.

Dolaskom u Vrata, dočekala nas je gusta magla koja nas i nije previše iznenadila s obzirom da je kiša tjednima prije nemilice padala i stvorila puno vlage te smo bili i prisiljeni čekati ovaj izlet sve do kraja rujna, ali čekanje se u potpunosti isplatilo. U 08:10 sati smo parkirali automobile ispred kafića Sky i odlučili popiti kavu ili čaj što je bilo i taman dovoljno da se magla već lagano raščisti. Lagano smo krenuli prema Bitoraju oko 08:40 sati.

Staza prvo slijedi cestu prema Fužinama te dalje preko pruge i livade dolazimo do Adrenalinskog parka i pilane. Uz pilanu dalje smo nastavili šumskom cestom preko livada koje su bile prepune zanimljivog cvijeća i već tada nam je bilo jasno da smo odabrali pravi dan za ovaj izlet. Magle više uopće nije niti bilo, a između oblaka se lagano probijalo i sunce te smo planinarskom stazom kroz gustu šumu, sve strmijim usponom stigli do livade na kojoj se nalazi Planinarsko sklonište Bitorajka. Za 2:40 sati smo stigli do Bitorajke, što je vremenski gledano bilo odlično i u skladu sa Planinarskim vodičem, a sve pohvale idu mojoj skupini koja je usprkos ljetne pauze, zadržala iznimnu planinarsku kondiciju.

Nakon kraće pauze, za 15 minuta smo stigli do našeg konačnog odredišta vrha Bitoraja. Ovdje smo imali dužu pauzu za ručak uz prekrasne poglede na Sunger i Mrkopalj te stijene Savjetnik i Imperator koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim. Na vrhu je bilo prekrasno sunčano vrijeme koje je kao naručeno, upotpunilo ugođaj.

Nakon ručka, prolaskom pored Planinarskog skloništa Bitorajka shvatili smo zašto se vrh Bitoraja i zove Burni Bitoraj, zapuhala je slaba bura koja nas je dosta osvježila, malo se krenulo i oblačiti, ali sve u svemu uspjeli smo stići natrag u Vrata bez ikakve kiše. Stigli smo sa vrha natrag do automobila za oko 2:45 sati, uz usputna stajanja.

Za prvi izlet nakon ljetne stanke, svi smo se vratili u Zagreb prepuni lijepih uspomena i još ljepših dojmova. Slike govore više od riječi.

Sudionici izleta: Ivan, Ana, Andrea, Lili, Ankica, Ana, Mirjana i Luka

Efektivnog hoda: 5:40 sati.

Provedeno ukupno na turi: 6:20 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj