Gorski kotar

Velika Javornica, Bijele  stijene i Ratkovo sklonište

1.Tura: je započela sa parkirališta pod Bijelim stijenama, usponom do Planinarske kuće „Bijele stijene“, pa nakon pauze usponom  na Veliku Javornicu 1375 m n/m, i nakon toga spust do parkiralištu pod Bijeli stijenama. Dalje automobilima do „13-og kilometra“1085 m n/m i uspon do  Planinarskog skloništa „Ratkovo sklonište“ 1245 m n/m, gdje smo zasjeli na suncu uživali i divili se projektantu i graditeljima ovoga jedinstvenog objekta. Po povratku smo se odvezli automobilima preko Matić poljane do Planinarskog doma „Bijele stijene“ u Tuku, te kroz Mrkopalj uz zaustavljanje u gostionici „Šume Pjevaju“ i za Zagreb.

Opis izleta: danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 49 od 18.06.2016.godine  i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na južnom  parkiralištu Zagrebačkog Velesajma u 6:00, a bili smo  već u 8:00 sati na parkiralištu kod bivaka pod Bijelim stijenama i dalje prema itineraru, ali s jednom korekcijm (mokro i klizavo stijenje na obilnih kiša) po odluci vodiča, nismo išli do Ljuske, već smo nakon silaska sa Velike Javornice otišli do automobila i odvezli se do „13-og kilometra“ i posjetili Ratkovo sklonište.

Zanimljivosti:

 Planinarsko sklonište Ratkovo sklonište po svojoj slikovitosti jedan je od najoriginalnijih planinarskih objekata u Hrvatskoj. To je drvena brvnara smještena u polušpilju ispod okomite stijene Šerpas koja je nadvisuje kao prirodni krov. Voda se skuplja u cisterni uz sklonište. Brigu o njemu vodi PDS Velebit iz Zagreba, koji ga je nazvao po svojem članu, alpinistu Ratku Čapeku koji je poginuo u Alpama.

Planinarski dom Bijele stijene u Tuku (875 m n/m) jedan je od najuređenijih planinarskih domova u Hrvatskoj. To je zidana katnica uz seosku crkvu u Tuku. Prizemno je kuhinja i dvije manje blagovaonice, a na katovima spavaonice. Pokraj doma je mali park, a iza odbojkaško igralište. Stalno je otvoren i opskrbljen i izvrsno je uporište za izlete na Bjelolasicu, Samarske i Bijele stijene, Vrbovsku i Matić poljanu te na obližnje vrhove Čelimbašu i Maj.

Matić poljana (1030 m n/m) je travnata visoravan, široka oko 300 m, a dugačka oko 3 km.

Njome prolazi makadamska cesta za jasenak, kojoj s lijeva, prilazi kolni put iz Begovog razdolja. U središnjem dijelu nalazi se originalan spomenik palim borcima iz 2.svjetskog rara, u pravilnom nizu postavljeno je 26 vapnenačkih/kamenih monolita koji simboliziraju kolonu partizana, koji su se ovdje smrznuli prilikom marša 24.veljače 1944. godine.

Cilj izleta: posjet Gorskom kotaru, boravak na svježem zraku i planinarsko druženje.

Meteorološki uvjeti: ujutro malo oblačno i vjetrovito u predjelu Velike Javornice, a dalje sunčano,  uvjeti za planinarenje  odlični,

Skupina: kondicijski i iskustveno heterogena, ali se je tijekom hodnje prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine, odnosno sudionika na zavidnoj razini,

Boravak u planinarskom objektu: kod  Planinarske kuće „Bijele stijene“, odnosno ispred nje bilo je ugodno boraviti, odnosno  ispod nadstrešnice i na klupama, jer je kuća zatvorena preko tjedna  i na Ratkovom skloništu.

Sudionici izleta:Želko,Nera,Jasminka, Željko i Jure.

Efektivnog hoda: oko 6:00 sati,

Vodič:Željko Jurinjak,

Fotografije: Željko Jurinjak