Gorski kotar – Risnjak

Tura: Crni Lug – Horvatova staza – Planinarski dom Schlosserov dom (1418 m) – Veliki Risnjak (1528 m) – Schlosserov dom – Medvjeđa vrata – Crni Lug

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Gorski kotar. Posjetili smo Nacionalni park Risnjak i uspješno smo se popeli na vrh Veliki Risnjak. Vrijeme je bilo kišovito, tmurno i maglovito, a na izletu nas je sudjelovalo dvanaestero.

U 06:30 sati smo se okupili na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma te smo automobilima krenuli prema Delnicama i dalje do Crnog Luga i Bele Vodice gdje se nalazi uprava Nacionalnog parka Risnjak. Neizostavno, a već tradicionalno, pauzu za kavu smo napravili na odmorištu Ravna Gora gdje nam je ugođaj „upotpunio“ prolom oblaka koji je dao nagovijestiti da nas unatoč najavama dobrog vremena, očekuje jedan vrlo „uzbudljiv i zanimljiv“ planinarski dan.

Automobile ostavljamo na uređenom parkiralištu ispred uprave Nacionalnog parka Risnjak te u 09:00 sati započinjemo naš današnji uspon na vrh Veliki Risnjak. Kiša je i dalje padala, ali to nas nije nimalo pokolebalo, a još manje omelo da dobro prohodnom i građenom Horvatovom stazom nastavimo uspon i osvajanje drugog najvišeg vrha u Gorskom kotaru.

Na Schlosserov dom stižemo za 3:20 sati hoda, a vidljivost je bila iznimno loša. Dom je bio u oblaku i magli. Nakon duže pauze za ručak, polovica grupe kreće u završno osvajanje vrha po nešto zahtjevnijoj stazi koja je mjestimice osigurana sajlom i klinovima. Staza je bila iznimno sklizava i blatna te nije preporučljiva za korištenje tijekom kišnog vremena. Za uspon i silazak nam je ukupno trebalo 50 minuta.

Nakon kraće pauze na Schlosserovu domu, za silazak smo se odlučili na varijantu preko Medvjeđih vrata, a ova staza je široki građeni planinarski put koji nam je s obzirom na otežane vremenske uvjete, uvelike olakšao silazak i povratak do automobila. Za silazak nam je trebalo 2:55 sati. Na kraju je nekolicina nas uživala u radostima Adrenalinskog parka koji se nalazi u sklopu Nacionalnog parka Risnjak.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Ankica, Dragica, Ana, Andrea, Lili, Marijana, Siniša, Jelena, Mirjana i Luka.

Efektivnog hoda: 6:15 sati (sa usponom na vrh 7:05 sati).

Prijeđeno: 17,3 km

Visinska razlika: 835 m

Provedeno ukupno na turi: 8:05 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Siniša Košutić