Grobničke Alpe

Tura: Podkilavac – Rastočine – Čeka – Tomažina – Planinarski dom Hahlić – Fratar – istim putem natrag

Opis izleta: Danas smo održali izlet na Grobničke Alpe. Uspješno smo osvojili Hahliće i Fratar, drugi vrh po visini u sastavu Grobničkih Alpi. Vrijeme je bilo većinom sunčano sa nešto oblačnih razdoblja, a na vršnim livadama i vrhu sa snažnim udarima bure. Teren je dosta kamenit i zahtjevan, a uspon oštar i konstantan. Sa vrha smo uživali u prekrasnim vidicima na cijeli Kvarnerski zaljev, otoke Krk i Cres, Grobničko polje, Obruč (najviši vrh Grobničkih Alpi), Učku, Rijeku, Snežnik u Sloveniji, Platak, Guslicu i Snježnik.

U 06:00 sati na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma okupilo nas se šestero te smo automobilima krenuli prema Grobniku. Naravno usputno stajanje u odmorištu Ravna Gora niti ovoga puta nije izostalo. Nakon kraće pauze za kavu, nastavljamo put prema Podkilavcu te završetku asfaltne ceste gdje u Rastočinama ostavljamo automobile i započinjemo uspon na Hahliće.

Staza u početku ide kroz nisko šumsko raslinje te je do izlaska na vršni greben i livade bilo iznimno sparno što nam je uz sam teren koji je iznimno zahtjevan, konstantno otežavalo i usporavalo uspon. Trud se u potpunosti isplatio jer smo bili nagrađeni prekrasnim vidicima i slikovitim livadama koje nikoga nisu ostavile ravnodušnim. U daljini smo paralelno čuli i trkaće automobile sa staze na Grobniku. Do Planinarskog doma Hahlić stižemo za 2:50 sati hoda. Planinarski dom Hahlić je jedan od najuređenijih i najmodernijih domova koje smo posjetili, a smješten je na proplanku između Dnića i Ćunine glave.

Nakon kraće pauze i okrjepe, dvije sudionice ostaju na domu, a veći dio skupine nastavlja u osvajanje Fratra, najmarkantnijeg vrha u području iznad Hahlića. Izdaleka je prepoznatljiv po tome što su mu padine strme i šumovite, a tjeme kamenito. Po visini je Fratar odmah iza Obruča, a zahvaljujući izdvojenom položaju, s njega je vidik mnogo dojmljiviji. Uspon na Fratar nije nimalo jednostavan, staza je dosta strma, a prepuna je stijena i škrapa koje zahtjevu pojačan oprez. Za uspon nam je trebalo 1:00 sat hoda, a za silazak do Hahlića 50 minuta. Bura je dodatno otežala pristup vrhu, tako da se nismo previše zadržavali, ali dovoljno da uživamo u iznimnim vidicima.

Na Planinarskom domu Hahlić smo održali još jednu kraću pauzu za ručak te smo se istim putem uputili natrag prema automobilima u Podkilavcu. Za silazak nam je trebalo 2:30 sati hoda.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Ankica, Renata, Andrea i Luka.

Efektivnog hoda: 7:10 sati.

Provedeno ukupno na turi: 8:00 sati.

Odmaranje: 50 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Renata Tatara