Hrvatsko zagorje, Ivanščica

Tura: selo Prigorec (parkiralište za planinare) 10:00, Žgano vino (448 n/m),Mrzljak, Čne Mlake, Planinarski dom „Josipa Pasarića“ (1054 m n/m),12:00 (odmor po želji sudionika)13:30 Vrh Ivanščice (1060 m n/m), (uspon na razlednu piramida 1060 m n/m +9,7m) Veliki rok (914 m/m), Stričec, selo Prigorec ili staza „Pionir“, kako pročitasmo na smjerokazu kada smo stigli nadomak cilja, odnosno parkrališta u 15:15 sati.

Opis izleta: Danas je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 73. od 28.11.2016.godine i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika u 8:00 sati, na parkirališta iza Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), unaselju Središće, gdje nas se je okupilo trinaestero i dalje nastavismo vožnjom prema Ivancu i selu Prigorec, gdje smo parkirali automobile i dalje pješice.

Zanimljivosti:

Ivanščica: Vrh Ivanščice (1060 m n/m) je najviša točka Hrvatskog zagorja i ujedno najširi vidikovac na planini Ivanščici. Vršni dio Ivanščice zaposjednut je nizom objekata raznih namjena pa vrh gotovo i nema prirodnih obilježja. Prva, drvena piramida na vrhu podignuta je još 1893. godine, a danas na najvišoj točki stoji željezna za razgledavanje piramida visoka 9,70 m. Oko 100 m sjeverozapadno od nje je Planinarski dom „Josipa Pasarića“ (1054 m n/m), a pokraj njega 60 m visok televizijski odašiljač. Na sjeverozapadnoj strani nalazi se sjenica s vidikom prema sjeveru i zapadu. U vršnom dijelu još je nekoliko skijaških objekata i napuštena skijaška žičara. S vrha se vidi cijelo Zagorje. Za bistrih dana vide se i Kamniške i Julijske Alpe u Sloveniji.

Cilj izleta: boravak na svježem planinskom  zraku, a u dobrom raspoloženju svih sudionika, te je tako ugodno proveden još jedan dan u planinarskom druženju i u pošalicama.

Meteorološki uvjeti: sunčano, bez vjetra, suho, tlo zamrznuto, ali hladno i do  – 5 stupnjeva Celzijevih, pravi zimski dan, uvjet za planinarenje izvrsni.

Skupina: kondicijski heterogena, ali se je tijekom ture prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine, odnosno sudionika postignuta i na zavidnoj razini. Posebno nas raduje kao (jedno od 57 planinarskih društva u gradu Zagrebu) Društvo, što na našim izletima sudjeluju i članice i članovi iz drugih planinarskih društava i sudionici koji su početnici u planinarstvu, a potencijalni članovi i članice našeg Društva.

Boravak u planinarskim objektima: na trasi ture boravili smo na Planinarsko domu „Josipa Pasarića“, gdje smo ručali i za čudo jedva nađosmo slobodni stol. Posluga na domu korektna, kao i ponuda jela i pića.

Napomena: Preporučamo posjet Ivanščici u obrnutom smjeru, odnosno uspon preko „Pionir“ staze, a spust prepreko Črne Mlake, prvenstveno za one kojima spust ide teže po strminama.

Sudionici izleta: Željko, Nera, Jasminka, Srnka, Lidija, Mateja, Berislav, Zdenko, Željko,Franjo, Ivan, Domagoj i Jure,

Efektivnog hoda: 4:00 sata.

Pređeno: 16,00 kilometara,

Provedeno ukupno na turi: 5:30 sati,

Odmaranje:1:30 sati,

Vodič: Željko Jurinjak,

Fotografije: Željko Jurinjak