Hrvatsko zagorje – Kunagora i Sopotnica

Tura: Pregrada, 9:00 sati-Kunagora-dolina Sopotnice-Vražja peć-slap Sopotnica-Vrhi Pregradski-Pregrada 13:35 sati,

Opis izleta: Auto smo parkirali kod crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Pregradi. Strmi uspon uz postaje Križnog puta do Prasvetišta Gospe Kunagorske i planinarskog doma na Kuna gori. Od Gospe Kunagorske asfaltnom cestom pa kroz šumu te po makadamskim putevima i stazama i djelomice asfaltom do livada Vrljanščice odakle su lijepi pogledi na okolna brda: Cesarska gora, Zasavje, Donačku goru i Boč; od tuda silazak do Vražje peći i slapa Sopotnica, uz koji je lijepo uređena nadstrešnica novijeg datuma. Povratak makadamom pa asfaltnom cestom nekih 3 km preko Vrha Pregradskih do parkirališta kod crkve u Pregradi, što zbog loše vremenske prognoze za poslije podne, što zbog nedostatka kondicije za povratak istim putem.

Zanimljivosti: Kuna gora je Pregradi ono što je Medvednica Zagrebu. Na našoj turi se nalazi i zanimljiv slap Sopotnica koji je pravi mali biser, doduše sada je bio s malo vode pa je vjerojatno još impozantniji nakon obilnih kiša.

Cilj izleta: boravak na proljetnom svježem zraku i u iznimno dobrom raspoloženju svih sudionika. Uglavnom, ugodno provedeno pola dana, mir, tišina, čisti zrak i planinarsko druženje prije nadolaska nove ciklone.

Meteorološki uvjeti: tijekom jutra bilo sunčano, s dalekim vidicima a iza podneva su se skupili oblaci i sunce ostalo sakriveno oblacima.

Skupina: kondicijski homogena grupa, uglavnom zbog nedostatka kondicije.

Boravak u planinarskim objektima: na području ture Planinarski dom na Kuna gori koji nije bio otvoren (subota!). Sendviči i kolači s nogu, ručak u vikendici.

Sudionici izleta: Ankica, Dragica, Željka, Luka i Darko, te mali maltezer Ben (s najviše kondicije!),

Efektivnog hoda: oko 4:00 sati,

Pređeno: oko 10 kilometara,

Provedeno ukupno na turi: 4:35 sati,

Odmaranje: 35 minuta,

Prijedlozi: Podaci za planiranje ture se mogu naći na stranicama HPD „Kunagora“ – http://www.hpd-kunagora.net/ gdje se nalazi opisi i skice svih staza koje ovo planinarsko društvo održava. Staza kojom smo prošli je izvrsno označena (markacije nisu prečeste ali su na svim važnijim raskršćima) te je uz opis staze lako – http://www.hpd-kunagora.net/index.php/pregradataborgrad – prolazna. Pohvala onima koji održavaju stazu koju smo prošli jer je izvrstan primjer kako treba održavati i označavati planinarske staze! Jasno, nije na odmet niti novija karta Zapadno zagorje od HGSS-a. Jedina je zamjerka loše stanje drvenog mostića sa kojega je lijepi pogled na slap Sopotnicu i kojega bi svakako trebalo obnoviti,

Vodič: Darko Mihelj,

Fotografije: Darko Mihelj