Južni Velebit

Tulove grede i Velika Paklenica

Opis izleta: Jučer i danas je u skladu s itinerarom broj 46. od 23.05.2016.godine, održan predmetni izlet, odnosno tura, s konačnim okupljanjem sudionika na autocesti Zagreb-Split, a na odmorištu „Zir“ u subotu oko 9:00 sati. Nastavili smo dalje po itineraru, a s jednom izmjenom odnosno promjenom planiranog za nedjelju, a odnosi se na uspon na Zir koji je bio planiran u nedjelju u povratku iz Paklenice, jer je vodič prosudio i odlučio, a zbog objektivnih okolnosti, kako bi to bilo prenaporno za pojedine sudionike i skupinu u cjelini, jer smo neplanirano utrošili puno više vremena i napora u nedjelju na relaciji Planinarski dom „Paklenica“- Mala Močila-Škiljići-Jurline-Lukčeva pećina-Anića kuk (712 m n/m)- povratak do odvojka za Anića luku-Anića luka-parkiralište kod glavnog ulaza u Klancu, odnosno oko 8:30 sati.

Cilj izleta: boravak članica i članova Društva na Velebitu, ophodnja Velebitskog biserja. Druženje na dvodnevnom izletu, sa mnogo smijeha šala i pošalica.

Meteorološki uvjeti: mala oblačnost u subotu u vršnom predjelu Tulovih greda u jutarnji satima, ali dosta sunca u oba dana, tako da su uvjeti za planinarenje bili više nego izvrsni. Vidici jedinstveni.

Skupina: po broju sudionika optimalna za dvodnevnu turu, sa četiri automobila, a što jamči dobru operativnost na terenu, kondicijska i iskustvena heterogenost nazočna, sa svim svojim značajkama, ali je koherentnost skupine postignuta potporom vodiču od pojedinih, a iskusnih sudionika. Opreza, iskustva i koncentracije  nikada dovoljno, kao i adekvatne opreme osobito  planinarskih cipela, koje će adekvatno prijanjati na podlogu i u svim uvjetima, koji trenutno vladaju na pojedinim segmentima hodnje. Tako da nas planinare dovodi u sumnju istinitost deklaracije o „Wibramu“ (Vibram® je napravljen od različitih gumenih materijala koje karakteriziraju fleksibilnost, nepropusnost, tvrdoća, a zajedno jamče optimalno prijanjanje“.)
Boravak u planinarskim objektima: na trasi/trasama ture je samo Planinarski dom  „ Paklenica“, gdje smo boravili i noćili. S obzirom da u blizini imaju još dva objekta za noćenje i boravak, predlažem budućim posjetiteljima da prouče sve tri ponude i da nakon toga donesu odluku, gdje se smjestiti i noćiti, a razmjerno plaćeno/dobiveno.

Sudionici izleta:Željko,Ivan, Nera,Jasminka, Srnka, Vilim, Mladen,Jure, Zdenko, Ante, Željko, Mirko i Jure.

Jasminka: Prvo ozbiljnije penjanje po kamenjaru prošlo je hvala bogu bez većih problema…. tek sad vidim da su ovih nekoliko mjeseci hodanja po Medvednici i okolici Zagreba bili dobra priprema za nešto ozbiljnije. Prvi dan, iskustvo penjanja na Tulove grede (uz svesrdnu pomoć Ante) bilo mi je poticaj za još nešto veći napor kod osvajanje vrha Anića kuk,ovaj put uz dobre savjete i Jurinu žrtvu da zbog mene stigne nešto sporije na vrh. Usputni pogledi mi zastaju na prirodi, prekrasnim vidicima, a gole padine Velebita koje se strmo obrušavaju prema moru izazivaju strahopoštovanje.

Nakon dva iscrpljujuća  dana i neprospavane noći stižemo u Starigrad , ručak, ispijanje Radlera i kavice, a kruna svega osvježenje u moru. Oduševljenje izletom potpuno nakon sretnog povratka u Zagreb.

Jure: Pregledavajući foto (Južni Velebit:Tulove grede) galeriju „Tihana Go“ od 3.travnja 2016.godine, gdje se vidi da na vrhu Tulovih greda nema Hrvatske zastave, odnosno da je zastavu  Bura odnijela, kao i sve zastave prije posljednje izvješene, tako da  smo postavili/izvjesili novu Zastavu 80x40cm, a da se „vijiori „ za sve one kojih nema i za sve one koji su bili na crti bojišnice za vrijeme Domovinskog rata, a posebno na ovim prostorima i  da se prisjetimo kako im je bilo u zimskim uvjetima na otpornim točkama u ovim kukovima.

Efektivnog hoda: 3+2:30+6=11:30 sati,

Pređeno u kilometrima: nemjerljivo zbog nepokrivenosti signalom,

Provedeno ukupno na turi: 39 sati,

Odmaranje: 27:30 sati, odnosno sve izvan efektivnog hoda,

Vodič:Željko Jurinjak,

Fotografije: Srnke Landher i Željka Jurinjaka, a u Foto galeriji Mladena Vučkovića i Ante Jurića