Karlovačko pokuplje – Vodenica

Tura: Ozalj – Goršćaki Ozaljski – Breznik – Vodenica – Brlog Ozaljski – Kamanje

Opis izleta: Danas smo održali izlet u prekrasno Karlovačko pokuplje. Uspješno smo se popeli na Vodenicu. Vrijeme je bilo sunčano i toplo. Teren je ugodan za planinarenje, a staza je dosta dobro markirana. Ovaj laganiji izlet je za svaku preporuku, a nama je poslužio kao odličan oporavak od prošlotjedne avanture u Julijskim Alpama. Po završetku ture smo obišli i Stari grad Ozalj te uživali u slikovitom pogledu na rijeku Kupu.

U 08:00 sati na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma okupilo nas se sedmero te smo automobilima krenuli prema Karlovcu i dalje do Ozlja. Automobile ostavljamo na uređenom parkiralištu u podnožju srednjovjekovne crkve Sv. Vida te uz crkvu započinjemo naš današnji uspon na Vodenicu.

Staza u početku ide po asfaltnoj cesti kroz nekoliko zaselaka te se postepeno uspinje do ulaska u šumu gdje započinje nešto oštriji uspon do vrha Vodenice. Vrh se nalazi u šumi i sa njega nema vidika, ali ima veliki stol sa klupama koje su idealne za odmor tijekom sunčanog i toplog vremena kakvo je i bilo na današnjem izletu.

Na vrhu nas je dočekao gospodin Kruno iz Planinarskog društva „Vrlovka“ iz Kamanja koji nas je nakon pauze za ručak vodio po drugom dijelu dionice ove staze koja završava u Kamanju, a na čemu smo mu iznimno zahvalni.

Za uspon nam je trebalo 2:35 sati, a za silazak 2:30 sati. U Kamanju nas je dočekao naš dragi član Vučko koji je dvojcu vozača odveo natrag do automobila u Ozlju kako bismo mogli prevesti i ostatak ekipe natrag do Ozlja. Vučku se još jednom zahvaljujemo na iznimnom gostoprimstvu i ugodnom druženju.

Na kraju izleta smo posjetili Stari grad Ozalj koji je prekrasno obnovljen, a uživali smo i u slikovitom pogledu na staru hidroelektranu te rijeku Kupu.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Ankica, Renata, Vjeko, Mirko i Luka.

Efektivnog hoda: 5:05 sati.

Provedeno ukupno na turi: 6:35 sati.

Odmaranje: 30 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj