Klek

Tura: Bjelsko – Planinarski dom Klek – vrh Klek – istim putem natrag

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Gorski kotar. Posjetili smo jedno od najatraktivnijih i najpopularnijih planinarskih odredišta u Hrvatskoj, tzv. usnulog diva, Klek. Na izletu nas je bilo devetnaestero, a dva sudionika izleta, plus maltezer Ben nisu išla s nama na Klek već su se uputili iz Bjelskog preko Kneje u Ogulin. Vrijeme je bilo pravo proljetno, ugodno toplo i sunčano. Uživali smo u prekrasnim vidicima na snijegom okovanu Bjelolasicu, Velebit, Ogulin i jezero Sabljaci.

Prema dogovoru u 08:00 sati smo krenuli sa Zagrebačkog Velesajma, a uspon na Klek smo započeli u 09:30 sati iz Bjelskog. Cijeli uspon su nam uljepšavale različite proljetnice poput visibaba, kukurijeka i šafrana, ali i prekrasan pogled na Bjelolasicu na kojoj iz pouzdanih izvora doznajemo da još uvijek ima i preko 50 cm snijega.

Na Planinarski dom Klek dolazimo za 1:10 sati hoda gdje nakon kraće pauze od 15 min, nastavljamo dalje uspon prema vrhu. U podnožju stijena, manji nanosi snijega nam stvaraju manje poteškoće pri usponu, ali u brojčanoj nadmoći, uspješno savladavamo sve izazove te za 55 min stižemo na vrh. Na vrhu nas je bilo petnaestero. Osim u prekrasnim vidicima u kojima smo uživali, na vrhu smo imali prilike vidjeti i polijetanje drona koje je dokumentirano videom koji se nalazi u foto galeriji.

Za 40 min smo se vratili do Planinarskog doma Klek gdje smo napravili dužu pauzu za ručak i zasluženo se okrijepili. Nakon ručka, dopredsjednica je svečano uručila člansku iskaznicu našoj novoj članici koja je četvrti novi član Društva samo u ovoj godini. Silazak je trajao 50 min. Na kraju smo u Ogulinu posjetili prekrasni stari grad (Frankopanski kaštel) i Đulin ponor. U Zagreb smo se vratili u 17:00 sati.

Sudionici izleta: Ana, Ankica, Željka, Dragica, Gordan, Darko, Ana, Mira, Janka, Andrea, Vesna, Lili, Krešo, Željka, Marijana, Danijela, Sanjin, Matteo i Luka.

Efektivnog hoda: 3:35 sata.

Provedeno ukupno na turi: 4:35 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj, Darko Mihelj, Janka Indir, Andrea Grubišić i Željka Zgorelec