Medvednica

Tura: Ponikve – Planinarska staza br. 1 – izvor Javorščak – izvor Jambrišakovo vrelo – Slap „Sopot“ – Slapska cesta – Ponikve

Opis izleta: Danas smo održali još jedan u nizu izleta na Medvednicu. Posjetili smo prekrasni slap „Sopot“ koji je u ovo doba godine bogat vodom. Na Ponikvama nas se okupilo četvero, a ugođaj je upotpunilo i četrdesetak centimetara snijega. Tijekom cijelog izleta vrijeme je bilo oblačno, a padao je i slabi snijeg. Mjestimice je puhao jaki vjetar, a hodanje je otežavao mokar i sklizak snijeg. Nakon dužeg vremena, na ovom izletu nije bilo blata.

Uspon smo započeli u 09:30 sati po Planinarskoj stazi br. 1 sve do Jabrišakovog vrela te dalje po grebenu sa kojeg smo se spustili na Slapsku cestu. Za 1:30 sati smo stigli do slapa „Sopot“ gdje smo se kraće zadržali i uživali u prekrasnom prizoru slapa koji je uistinu bio bogat vodom.

Deset minuta od slapa „Sopot“ se nalazi odmorište sa klupama gdje smo napravili pauzu za ručak. Nakon kraćeg odmora, započeli smo povratak i uspon po Slapskoj cesti natrag do Ponikvi. Mjestimice je snijeg bio iznimno mokar i sklizak tako da nam se hodanje činilo kao da stojimo na mjestu i da stalno radimo jedan korak naprijed, a dva nazad. Na Ponikve smo se vratili za 1:10 sati hoda.

Sudionici izleta: Ana, Gordan, Željka i Luka.

Efektivnog hoda: 2:40 sati.

Provedeno ukupno na turi: 3:10 sati.

Odmaranje: 30 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Željka Mihelj