Medvednica

Tura: Dežmanov prolaz-Cmrok-Gornje Prekrižje-Šestine (crkva Svetog Mirka)-Šestinski lagvić-Glog-Omladinska staza-planinarski dom Grafičar-Žensko sedlo-Kulmerova livada-Omladinska staza-Kraljičin zdenac-Šestinski Lagvić-Šestine (Šestinski trg)

Danas, u 8:30, sastala se četvorica „mušketira“ (Jure, Žac, Ante i Darko) na početku Dežmanova prolaza. Plan je obići Planinarsku stazu grada Zagreba do Šestina, a od Šestina „po volji i dogovoru dalje“. Nismo već dugo hodali od središta grada po padinama Medvednice i dalje. Sama planinarska staza je označena markacijama od početka tzv. Dubravkina puta. Do pod Cmrok put vodi po širokoj stazi uz koju su, nažalost, gotovo sve poučne ploče devastirane. Zatim prije izlaska na Cmrok skreće udesno te se penje kroz šumu sve do zapadnih livada Cmroka, od davnina poznatog sanjkališta i skijališta Zagrepčana. Staza je izvrsno trasirana i vodi kroz šumski dio Gornjeg Prekrižja sve do pred sam ulaz u Šestine, prelazeći svega nekoliko puta asfaltirane ceste i naselja uz njih.

Loše je to što je staza jako zapuštena, tj. devastirana i mjestimice teže prohodna zbog izvlačenja posječenih stabala i prepriječenih stabala na stazi, vjerojatno još od nevremena pretprošle zime. Ako se još dodaju i vremenski uvjeti na kraju prošle godine i početkom ove, a to su dugotrajne kiše pa snijeg i njegovo otapanje, sve to je pretvorilo ovu stazu u blatnu „kalvariju“. Ipak, „preživjesmo“ do šestinske crkve Svetoga Mirka gdje smo odali počast Albinu Leusteku, šumaru i velikom ljubitelju Medvednice, po kojemu nosi ime i jedna od najposjećenijih medvedničkih staza i tzv. Šumarev grob na Medvednici.

Tu se od male grupe odvaja Darko, koji zbog obveza ide kući a priključuje se Željko, koji sa ostalima nastavlja dalje. Dalje također stazom broj 12. pored Medvedgrada, Gloga (stavljamo dereze) i skrećemo na Omladinsku stazu ili stazu broj 1. Do planinarskog doma Grafičar (12:50-14:20) gdje smo malo „zasjeli“ jer i to ima svoje značenje u planinarstvu, kao načinu života. Dalje stazom  broj 26. na Žensko sedlo, a dalje nam je bila namjera spustiti se preko Bažulovke  ili Mrcine, ali s obzorom na visinu snijega i da je bio „cjelac“, odnosno nitko nije proprtio snijeg prije nas (skidamo dereze) i cestom prema Kulmerovoj livadi, pa natrag po Omladinskoj stazi prema Kraljičinim zdencu, Šestinskom Lagviću i Šestinsko trgu, gdje stigosmo u 17:00 sati.

Ukupno efektivnog hoda oko 6:30 sati.

Vodiči: Željko Jurinjak i Darko Mihelj. Fotografije: Željko Jurinjak i Darko Mihelj.