Medvednica

Tura: Vugrovec Gornji – Planinarski dom nad Vugrovcem – Dološćak – Kučilovina – Lovački dom (Lovačkog društva „Vepar“ Čučerje) – Mačkov kamen – Planinarski dom Lipa – Ročićeva sjenokoša – Planinarska kuća Gorščica – Velika Črešnja – Planinarska kuća Hunjka – Zagrebači put – Horvatovih 500 stuba – Srnec – Stazom broj 39 na Činovničko sedlo – Planinarska kuća Junac – Činovnička livada – Leustekov put – Stepinčev romarski put – Gračansko Dolje.

Danas je u skladu s dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na ZET-ovom terminalu u Dubcu, a s polaskom u 7:45 sati autobusom ZET-a, broj 261(Dubec-Sesvete- Vugrovec Gornji-Goranec), Meteorološki (djelomično oblačno u tijeku dopodneva,kasnije sunčano ali ugodno svježije ) uvjeti za planinarenje odlični.

Skupina kondicijski homogena i s visokom motivacijom, ta da smo izlet proširili na posjetu Horvatovih 500 stuba, a što je bila dobra odluka.

„Veliki zaljubljenik u Medvednicu, planinar, novinar, publicist i fotograf,Vladimir Horvat (1891-1962) u razdoblju od 1946-1953. godine vlastoručno je izgradio 500 kamenih stuba na tada nepristupačnom dijelu Medvednice. Horvatove stube su bez sumnje najljepši izletnički objekt na Medvednici izrađen ljudskom rukom.

Horvat je također uredio za posjet špilju Medvednicu, otkrio još jednu novu pećinu i nekoliko ponora, a na obali potočića u gustoj šumskoj hladovini, ispod 500 stuba, uredio lijepo izletište s terasama, klupama za izletnike i jednom nadstrešnicom za slučaj nevremena te ga nazvao Srnec.“

Povratak, odnosno završetak ture je bio  u poslije podnevnim satima na Gračanskom Dolju, odnosno na početnoj postaji tramvaja broj 15 u 19:00 sati.

Sudionici: Želko, Maja, Mladen,Željko i Jure.

Efektivnog hoda oko 8:30 sati.

Pređeno 28,74 km. Provedeno ukupno na turi 11:00 sati.

Ukupno pet odmaranja  ili 150 minuta.

Vodič: Željko Jurinjak; Fotografije: Željko Jurinjak