Medvednica

Tura: Gornji  Stenjevec  (predzadnja postaja Kudekov put), 8:45 – ulicom Glavica – Planinarski dom Glavica 9:30 – Ponikve – Jambrišakovo vrelo 10:20 – Lešćina – Slap Spot 11:10 – Vrabečka gora 518m n/m – Grajfova kopanja12:40 – Njemački put – Pongračeva lugarnica – Planinarski dom Risnjak 13:10 (pauza po dogovoru sudionika) 14:10 –Mikulići (Talani) 15:20.

Opis izleta:Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, dogovorom na članskom sastanku i itinerarom broj 30 održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na autobusnom terminalu ZET-a Črnomerec, za autobus broj 124, Črnomerec-Gornji Stenjevec, s polaskom u  8:30, a dolaskom u Gornji Stenjevec  (predzadnja postaja Kudekov put),8:45.Hodnja krenula od predzadnje postaje iz Gornjeg  Stenjevca (184 m n/v) po ulici Glavica. Staza se blago penje do Planinarskog doma Glavica, gdje smo stigli za 45 minuta i gdje smo imali kraću pauzu. Prelazimo livadu Ponikve (oko 500 m n/v) i uz nepresušno Jambrišakovo vrelo dolazimo do raskrižja putova, a mi smo išli putem koji vodi do slapa Sopot. Slijedeća pauza i uživanje je bilo na slapu Sopot, gdje smo stigli za 50 minuta od Jambrišakovog vrela, i gdje zatječemo planinare iz Planinarskog društva „Runolist“ iz Oroslavlja. Od slapa se staza strmo uspinjemo Vrabečkom gorom (518 m n/m) i s dolaskom do planinarskog skloništa Grajfova  kopanja za 1:30 od slapa Sopot, te nastavismo dalje do Planinarskog doma Risnjak za 0:30 sata. Uslijedila je pauza od jednog sat na planinarskom domu „Risnjak“ i  nakon pauze  silazak u Mikuliće (Talani) u 15:20 sati.

Cilj izleta: je bila posjeta Slapu Sopot kada obiluje vodom, a kako bi uživali u devet metarskom obrušavanju vode, što smo i doživjeli, a što je vidljivo iz fotografija u prilogu.

Meteorološki uvjeti: ujutro polu oblačno s malo sunca, ugođaj više proljetni nego zimski,  uvjeti za planinarenje relativno dobri, a zbog puhanja  prohladnog sjeverozapadnog vjetra i blatnjave staze na pojedinim dijelovima trase.

Skupina: sa heterogenom tjelesnom spremom, ali sa usklađenom dinamikom hoda i naglašenom međusobnom solidarnosti i potpori, tako da je tura je uspješno provedena na zadovoljstvo svih sudionika.

Boravak u planinarskom objektu: u, odnosno ispred  Planinarskom doma „Risnjak“ bio je ugodan boravak, sa uglavnom istim posjetiteljima i traženjem mjesta više, ali na sreću zatekosmo na samom odlasku Inu , Vilija, Stanku i Renatu, a nama poznate sa druženja iz Sirača kod Hampovi, te nam tak ustupiše mjesto  za sjedenje u zavjetrini ispred doma.

Sudionici izleta: Želko,Jasminka, Nera, Gordan i Jure.

Efektivnog hoda: oko 5:00 sata. Pređeno oko 15,80 km. Provedeno ukupno na turi 6:35 sati. Odmaranje oko 60 minuta.

Vodič:Jure Bušljeta,

Fotografije: Željko Jurinjak