Medvednica

Tura: Vugrovec Gornji – Planinarski dom nad Vugrovcem (pauza po želji sudionika) – Kučilovina – Mačji kamen – Planinarski dom Lipa (pauza po želji sudionika) – Ročićeva sjenokoša –  Vidikovac Rastek – Planinarska kuća Gorščica (pauza po želji sudionika) – Križni hrast – Oštrec – Vidikovac Pečovje (655 mn/m) – Vidovec kod Osnovne škole.

Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 41 i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na autobusnom terminalu  ZET-a u Dubcu i s polaskom autobusa ZET-a, broj 261(Dubec-Sesvete-Goranec),u 7:45  i sati s dolaskom u Gornji Vugrovec 58 u 8:10 sati i dalje prema navedenom i objavljenom itineraru s jednom korekcijom u povratku nije silazilo preko Vitelnice , već preko Pečovja.

Zanimljivosti: Pečovje je dio istočne Medvednice gdje se kroz šumu  grebenski proteže stijenje, a između staze broj 24 na zapadu i staze broj 25 na istoku, a između su Vrh Pečovja je na 655 m n/m, a nešto viši je Oštrec sa 737m n/m. Penjanje i spuštanje tom nemarkiranom stazom nije baš za svakoga, osobito ako je podloga klizava, tim više što staza nije tehnički osigurana, pa treba biti u jako dobroj kondiciji i imati posebno dobru vještinu za spuštanje, a da se s užitkom spustite. Neki koji su se spuštali jednom i nikada više ne žele ponoviti to iskustvo, tako da preporučamo uspon iz podnožja prema gore, odnosno prema Križnom hrastu. Dakle, Pečovje je, u svakom slučaju dio krajolika koji baš i nije tipičan za Medvednicu i treba ga posjetiti uz uvažavanje prije navedenog, ali užitak zajamčen prekrasnim vidicima i tišinom koja je za naš sluh nesvakidašnja.

Cilj izleta: boravak na svježem planinskom  zraku, a u dobrom raspoloženju svih sudionika, te je i tako ugodno proveden još jedan dan u planinarskom druženju i u pošalicama.

Meteorološki uvjeti: izvanredni i za poželjeti.

Skupina: kondicijski heterogena,kao i uvijek nekome ide bolje uspon a nekome silazak, ali se je tijekom hodnje prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Silazak sa Pečovja je bio za neke sudionike prvi i poseban doživljaj, a i ujedno testiranje mogućnosti za slijedeći izlet na Južni Velebit. Koherentnost skupine, odnosno sudionika na zavidnoj razini!

Boravak u planinarskim objektima:na trasi ture boravili smo u  Planinarski domu Vugrovec, Lipa i Gorščica, gdje je boravak bio ugodan, a posebno na domu Lipa, na komu je posebno ljubazno osoblje.

Sudionici izleta: Željko,Nera,Jasminka,Srnka,Damir,Mladen, Ante i Jure,

Efektivnog hoda: 6:00sati.

Pređeno: 16,60 kilometara,

Provedeno ukupno na turi: 8:30 sati,

Odmaranje: 150 minuta,

Vodič: Željko Jurinjak,

Fotografije: Željko Jurinjak i Srnka Landher

 

Serbus Zagreb moj

Serbus dragi Zagreb moj.
Kaj se skrivaš v megli toj.
Kaj da bi se nekaj sramil,
Ti se nemaš sramit kaj.

I sad sem tu i pak sem tvoj,
Serbus dragi Zagreb moj.
I sad sem tu i pak sem tvoj,
Serbus dragi Zagreb moj.

Ti si lep još kak navek,
I Hrvatski prek na prek.
Z’dalka si ti mene mamil,
Ja sem tebi štel nazaj.

Mili Zagreb imam rad,
I vu megli bel je sad.
Pariz nema kaj ti imaš,
Jer si lep i jer si naš.