Medvednica

Tura: Šestine, odnosno crkva Sv. Mirka (242 m n/m), Šestinski Lagvić, Kraljičin zdenac, Šestinski Lagvić, Šestine kod crkve Sv. Mirka.

Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 42 i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na autobusnom terminalu  ZET-a na Britanskom  trgu i s polaskom autobusa ZET-a, broj 102 u 8:40 sati i dolaskom u Šestine u 9:00 sati i dalje s velikom korekcijom plana, odnosno itinerara, a  s obzirom na meteorološke uvjete koji su bili iznimno nepovoljni zbog jake kiše popraćene vjetrom.

Zanimljivosti: Jezerce Kraljičin zdenac i istoimeno izletište odmah pored njega (529 m n/m), zbog dobro uređene planinarske staze i blizine grada, jedno su od najposjećenijih lokacija na Medvednici. Do njih uz potok Kraljevec iz Šestina, a pored restauracije “Šestinski lagvić” vodi jedna od najlakših staza (Planinarska staza broj 13). Stazu je još krajem 19. stoljeća dao izgraditi grof Miroslav Kulmer za šetnje svoje supruge Elvire, pa je tada staza nosila njezino ime. U novije vrijeme ipak se uvriježio se naziv staze prema grofovu imenu – Staza Miroslavec. Uz put su postavljene poučne ploče koje prikazuju geološku građu i prošlost Medvednice.

U šumi oko Kraljičinog zdenca ima puno uređenih odmorišta s drvenim stolovima i sjedalicama. Nešto poviše izletišta Kraljičin zdenac, s lijeve strane uz Sljemensku cestu, nalazi se „Lugareva kućica“, gdje se također može pojesti i okrijepiti. Kraljičin zdenac je zapravo snažan izvor pitke vode potoka Kraljevca, a ime je dobio prema legendarnoj nemiloj “Crnoj Kraljici” (pretpostavlja se da je to bila Barbara Celjska, druga žena kralja Sigismunda Luksemburškog). Na tom je mjestu u 19. stoljeću uređen izvor i okoliš dok je grof Kulmer prije Drugog svjetskog rata napravio malo umjetno jezero odnosno ribogojilište s lugarnicom.

Legenda o zdencu: Bilo jednom da su uslijed velike suše usahnula sva vrela i zdenci na Medvednici. Sva osim dubokog zdenca na Medvedgradu kojim je gospodarila Crna Kraljica. Narod izmučen od žeđi uputi se k Crnoj Kraljici na Medvedgrad i zamoli je vode. No kraljica bi zle ćudi i seljacima vodu uskrati. Žedan narod sav izmučen prepusti se milosti i nemilosti šume koja je tada bila prepuna medvjeda i drugih divljih zvijeri. Kad je narod došao do ovog mjesta, spazi vrelo koje tu prije nije postojalo. Napiju se vode, a zdenac Crne Kraljice nato usahnu.

Cilj izleta: boravak na svježem planinskom  zraku, a u dobrom raspoloženju svih sudionika, te je tako ugodno proveden još jedan dan u planinarskom druženju i u pošalicama i proslavljanju Željkovog rođendana.

Meteorološki uvjeti: s mnogo kiše i vjetra, tako je i zamišljena i planirana  tura u iz itinerara broj 42. u potpunosti preinačena.

Skupina: kondicijski heterogena, ali se je tijekom hodnje prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine, odnosno sudionika na zavidnoj razini!

Boravak u planinarskim objektima: na trasi hodnje boravili smo u  Bistrou „Kraljičin zdenac“,( vlasnik Marko Grgić, radno vrijeme: utorkom od 14 do 18 sati, srijeda do nedjelje od 10 do 18 sati, ponedjeljak zatvoreno,telefon: 092 2691 277) gdje je bio ugodan (od 10:00 do 13:00 sati) boravak uz vatru iz kamina i razgovoru s gospodinom Markom i u dobrom raspoloženju nas šestoro.

Napomena:Na dijelu staze od  Šestinskog Lagvića do Kraljičinog zdenaca nailazi  se na dvije do tri dionice, koji su dosta sužene, kao posljedica klizanja i odrona tla, a što bi trebalo do kraja sanirati, zbog velike frekvencije posjetitelja na toj stazi.

Sudionici izleta:Željko,Nera,Jasminka,Srnka, Ante i Jure,

Efektivnog hoda: 2:00sati.

Pređeno: 6,00 kilometara,

Provedeno ukupno na turi: 5:00 sati,

Odmaranje: 180 minuta,

Vodič:Jure Bušljeta,

Fotografije: Srnka Landher i Željko Jurinjak