Medvednica

Izlet za dušu i tijelo

Tura: Gornji  Stenjevec (Dubravica – okretište ) 8:00, Špilja Veternica, Planinarski dom Glavica, Ponikve, Jambrišakovo vrelo 8:50, (pauza) 8:55, Vrapčansko sedlo, Grajfova kopanja 10:10, (pauza) 10:15, Bistransko sedlo10:30, (pauza ) 10:35, Planinarski dom „Grafičar“ 10:40 (pauza) 10:45, Žensko sedlo, Sljeme vrh (1032 m n/m) 11:20 (pauza)11:25, Kapelica Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, Planinarski  dom „Ivana Pačkovskog“ na Puntijarki 11:55 (pauza po želji sudionika ) 13:00, Njivice, Bikčevićevom stazom do parkirališta uz potok Bliznec 14:10, i do Gračanskog Dolja u 14:30 sati.

Opis izleta: Danas je u skladu s itinerarom broj 44. od 20.05.2016.godine, održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na autobusnom terminalu ZET-a Črnomerec,  i dalje u 7:40  autobusom broj 124. u Gornji Stenjevec. (Dubravica). Uputismo se pored špilje Veternica, pored doma Glavica i preko Ponikvi do Jambrišakovog vrela. Dalje se hodalo  „alejom“ okruženom stablima  visokih bukava  i grabova, koje svojim krošnjama čine sjenu i hladovinu  cijelo trasom do samog vrha Medvednice. Treba naglasiti da je ovo jedna od najljepših i najugodnijih staza za pristup na vrh Medvednice, ali se rijetko koristi zbog svoje dužine, tak da se planinari jako rijetko susreću na opisanoj trasi, a tako jer bilo i danas, koju naše Društvo  rado koristi, ito u nekoliko navrata godišnje. Neka svatko požali tko se nije odlučio i bilo kojih razloga i nije sudjelovao na ovom izletu,  jer je ako ništa bilo temperaturno ugodnije na Medvednici, nego u Gradu. I da naglasim „svakom organizatoru i vođi izleta je najveća zahvala, nagrada  i radost, odazivanje sudionika na sam izlet.“

Cilj izleta: boravak članica i članova Društva na dragoj nam Medvednici, testiranje kondicijske spreme za predstojeće izlete i popravak iste. Dan koji je potrošio nas, ali i mi njega, na najbolji način.

Meteorološki uvjeti: mala oblačnost, ali dosta sunca, uvjeti za planinarenje  vrlo povoljni.

Skupina: mala, ali odabrana, bio se je u jednoj vodi.

Boravak u planinarskim objektima: na trasi hodnje je više planinarskih domova ali se boravilo samo u Planinarskom domu „Ivana Pačkovskog“ na Puntijarki, gdje smo se zadržali oko 65 minuta, a na komu je uobičajena frekvencija posjetitelja i dobra usluga opskrbnog osoblja.

Sudionici izleta:Irena i Jure

Efektivnog hoda: 5:00 sati.

Pređeno: 23,00 kilometara,

Provedeno ukupno na turi: 6:30 sati,

Odmaranje: 90 minuta,

Vodič:Jure Bušljeta,

Fotografije: Jure Bušljeta sa džepnog telefona