Medvednica

Piše: Jure Bušljeta

Tura: Lukšići (G. Selo) 9:30, Pongračevo, Planinarski dom „Risnjak“ 11:15 (pauza po želji sudionika) 12:30, Njemački put, Grajfova kopanja, Bistransko sedlo, Rudarski vrt, Omladinska staza, Nadstrešnica „Mlečnica“ ili „Glog“- Lukšići (G. Selo)14:45,

Opis izleta: Danas  u 9:30 sati, u Lukšićima, a na samom ulazu u Park prirode Medvednica ili točnije gdje se spajaju Veliki i Mali potok okupilo se nas sedmoro članica i članova Društva, s željom da provedemo i ovaj zimski dan u planini i u druženju. Svi sudionici  u dobrom raspoloženju i u šetnji  po „Našoj stazi-broj 50.“ iz Lukšića (G. Selo) , stazom  broj 50 pa stazom broj 11 na Pongračevao do Planinarskog doma „Risnjak“ , gdje smo malo zasjeli, a nakon toga do Grajfove kopanje, Bistranskog sedla smo se  spustili u Lukšiće.

Ovaj izlet je organiziran i planiran u subotu, mimo plana izleta Društva iz razloga što smo otkazali izlet na Čemšenišku planinu, jer je od 11 potencijalnih sudionika i sudionika ostalo samo nas  troje, pa sam smatrao kako taj broj nije dovoljan za angažman opskrbnice, na domu, jer se po zimi kuća zatvara u subotu u 17sati i otvara u nedjelju u 6.30 sati, tako ne bilo  korektno da se za samo nas troje grije kuća cijelu noć.

Zanimljivosti:

„Staza broj 50.“, koju su trasirali i označili članice i članovi PD „Novi Zagreb“ 11.05.1986.

„Markacija počinje kod zadnje postaje autobusne linije  broj 128.Črnomerec – Lukšić, na lijevoj obali Velikog potoka kod mosta. Markacija prati kolski put lijevom obalom potoka oko 500 metara do mjesta (mogućnost parkiranja osobnih automobila) gdje se  sastaju Veliki i Mali potok. Tu se naglo, gotovo 150 metara uzdiže brdo zvano KUČER, koje je završetak južnog grebena Velikog Plazura. Tu se pružaju dvije mogućnosti nastavka.

Desno strmo na hrbat Kučera ili ravno kolskim putem zapadnim bokom brda, ostavljajući na prvom odvojku dolinu Velikog potoka, pa zatim u luku na hrbat. Desna varijanta je sasvim neobična za medvedničke prilike te svojom strminom pa i podlogom pruža pomalo alpski ugođaj. Kada se izađe na hrbat Kučera staza dalje prati samo bilo grebena, kroz miješanu šumu hrasta kitnjaka, bukve i pitomog kestena. I podloga i položaj staze pružaju ugođaj šetnje kroz park. Nakon što prođe najvišu točku (441 m) Kučera blago se spusti na prijevoj pod Peščenjakom ili Peščenim bregom, gdje s lijeva na desno prolazi kolski put iz doline Velikog Potoka u dolinu Malog Potoka i koji presijeca Kulmerovu goru.

No, kako padine Peščenjaka na tom mjestu nisu strme, nema problema za nastavak kretanja preko par improviziranih (uništene prilikom izvlačenja trupaca) stuba. Napokon se izlazi na kolski put, ostavlja hrbat grebena i zapadnim bokom u blagom luku dolazi do mjesta  preko boka Velikog Plazura gdje prolazi markirana staza broj 11. od Gloga (525m) za dom ”Risnjak”. Do toga  mjesta potrebno je nepuni  sat vremena. Ravno dalje još 100 metara ima do Omladinske staze i nadstrešnice „Mlečnica“ ili „Glog“, na stazi broj 1., a do planinarskog doma ”Grafičar” slijedećih četrdesetak minuta.

N.B.

Ma tko bi rekao kako je prošlo već punih trideset godine od toga našeg pothvata i u kojem sam i sam osobno sudjelovao. Sve neki jubileji pa i mojih trideset pet (35) godina neprekidnog članstva u Društvu, iako sam otišao u obranu (1701 dan) suvereniteta i prostorne cjelovitosti Republike Hrvatske, nisam planinario sa članicama i članovima Društva, ali sam došao barem jednom godišnje, kako bi platio članarinu za sebe i još tri člana obitelji. Domoljublje i strančarenja nisu isto.

Cilj izleta:boravak na svježem planinskom  zraku, a u dobrom raspoloženju svih sudionika, te je tako ugodno proveden još jedan dan u planinarskom druženju i u pošalicama, a poneki  sa „posebnim“ dojmovima sa Redovite sjednice Skupštine Društva 8. prosinca 2016.godne.

Meteorološki uvjeti:sunčano,s malo vjetra na pojedinim dionicama, suho tlo, ali hladno i do  – 7 stupnjeva Celzijevih u Zagrebu, a na Medvednici u plusu, pravi zimski dan, uvjet za planinarenje izvrsni.

Skupina: kondicijski heterogena, ali se je tijekom ture prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine, odnosno sudionika postignuta i na zavidnoj razini. Posebno nas raduje kao (jedno od 57 planinarskih društva u gradu Zagrebu) Društvo, što na našim izletima sudjeluju i članice i članovi iz drugih planinarskih društava i sudionici koji su početnici u planinarstvu, a potencijalni članovi i članice našeg Društva.

Boravak u planinarskim objektima: na trasi ture boravili smo na Planinarsko domu „Risnjak“, gdje smo ručali. Posluga na domu korektna, kao i ponuda jela i pića.

Sudionici izleta:Željko, predsjednik Društva od 8.12.2016.godine- čestitamo, Jasminka, Srnka,  Vilhelm, Zdenko,  Željko  i Jure

Separati dojmova: Za sada ih nema.

Efektivnog hoda: oko 4:15 sati,

Pređeno: oko 16 kilometra,

Provedeno ukupno na turi: 5:15 sati,

Odmaranje: 1 sat,

Vodič: Željko Jurinjak;

Fotografije: Željko Jurinjak.