Medvednica

Piše: Jure Bušljeta

1.Tura: Gračansko Dolje 9:00, staza broj 17, Leustekov put ili staza broj 14, Bistro „Stara Lugarnica Sjeme“, Činovnička livada, Činovničko sedlo, staza broj 1, Sljeme (1033 m n/m) 11:55 (pauza po želji sudionika)12:05, staza broj 26, Činovnička livada, Planinarska kuća „Junac“, Kapelica Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, Snježna kraljica, Planinarski dom „Ivan Pačkovski“ na Puntijarki 12:40 (pauza po dogovoru sudionika) 14:20 Šumarev grob, Jezero Tigrovo oko, Planinarski dom „Runolist“, Šumarev put, Leustekov put  ili Stepinčev romarski put, staza 17, Gračansko Dolje 16:30.

Opis izleta: Danas se je u 9:00 sati, a u skladu sa itinerarom Društva broj 76. od 1.12.2016.godine okupilo nas osmero na Gračanskom Dolju (okretište tramvaja broj 15) i bez obzira na hladno i maglovito zagrebačko jutro. Dalje je sve teklo po itineraru, jedino smo stigli  punih 5 minuta kasnije u povratku na Gračansko Dolje, odnosno u 16:30, a po planu je bilo u 16:25 sati.

Zanimljivosti: S obzirom da je jučer bio Dan Planinarskog društva „Novi Zagreb“ (17.12.1980. – 17.12.2016.) ili 36 godina rada i djelovanja, pa smo na skroman način proslavili, prisjetili se i zapitali, zar stvarno prošlo već 36 godina, kako zajedno planinarimo. Stoga smatram kako bi bilo dobro i ovom prigodom prisjetiti se onih jedanaestoro koji su ovo Društvo te davne 1980. godine osnovali, a to su :Nevenka Barbutov, Nenad Vađić, Nevenka Čop ,Vilim Strašek, Ivka Bejuk, Anđelko Lozej, Stanislav Horvat, Vladimir Mlinarić, Franjo Drobilo,Franjo Plavec, i Stjepan Kadoić. Hvala im!

N.B. Danas smo imali sreću sa vrha Medvednice ili Sljemena (1033 m n/m) ugledati Pohorje udaljeno 85 km, Kamniške alpe udaljene 118 km, Julijske alpe udaljene 176 km u Republici Sloveniji.

Cilj izleta: boravak na svježem planinskom  zraku, a u dobrom raspoloženju svih sudionika, te je tako ugodno proveden još jedan dan u planinarskom druženju i u pošalicama, a ponekima je danas bilo malo naporno,  jer su kao nove članice i na prvom izletu Društva.

Meteorološki uvjeti: u Zagrebu izmaglica i hladno, a na  Medvednici sunčano, toplo, suho tlo, pravi zimski dan, uvjet za planinarenje izvrsni.

Skupina: kondicijski heterogena, ali se je tijekom ture prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine, odnosno sudionika postignuta i na zavidnoj razini. Posebno nas raduje kao (jedno od 57 planinarskih društva u gradu Zagrebu) Društvo, što na našim izletima sudjeluju i članice i članovi iz drugih planinarskih društava i sudionici koji su početnici u planinarstvu.

Boravak u planinarskim objektima: na trasi ture boravili smo na Planinarsko domu Ivan Pačkovski“ na Puntijarki. Posluga na domu korektna, kao i ponuda jela i pića.

Sudionici izleta: Željko, Jasminka, Branka , Ruža, Vesna, Mladen, Željko  i Jure

Separati dojmova: Za sada ih nema.

Efektivnog hoda: oko 5:30 sati,

Pređeno: oko 17 kilometra,

Provedeno ukupno na turi: 7:30 sati,

Odmaranje: 2 sata,

Vodič: Željko Jurinjak;

Fotografije: Željko Jurinjak