Medvednica

Polnoćka u kapelici  Majke Božje  Sljemenske  Kraljice Hrvata

Piše: Jure Bušljeta

Pohod: Gračansko Dolje 21:05, staza broj 17, Leustekov put ili Stepinčev romarski put, Bistro „Stara Lugarnica Sljeme“ 23:10 (priprema za sudjelovanje na misnom slavlju-polnoćki) 23:40, Činovnička livada, Kapelica Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata 23:50,  (sudjelovanje na misnom slavlju-polnoćki) 00:45, (Druženje u Župnom dvoru kod svećenika/župnika do 2:00), Činovnička livada,  Bistro „Stara Lugarnica Sljeme“,  staza broj 17, Leustekov put ili Stepinčev romarski put, Gračansko Dolje 3:45 i doma u 4:30 sati.

Opis pohoda: Danas se je u 20:55 sati, a u skladu sa itinerarom Društva broj 77. od 19.12.2016.godine okupilo nas četvero iz dragog nam Društva, te petero sudionika iz Planinarskog kluba „Horizont VG“ iz Velike Gorice i osmero gostiju njihovog Kluba na Gračanskom Dolju (okretište tramvaja broj 15), a koji su imali također kao i mi imali isti termin polaska na njihov već tradicionalni pohod /polnoćku. Dalje je sve teklo po itineraru i više od planiranog, odnosno upoznali smo članice i članove PK  „Horizont VG“ i s kojima smo se ugodno družili  tijekom cijelog pohoda i sve do srdačnog  rastanka u Gračanskom Dolju u 3:45 sati, sa obostranim željama do skorog ponovnog susreta u planinama,a  ustvari naš prvi kontakt sa Brankom i Milanom je bio na Vaganskom vrhu 24.9.2016.godine.

Zanimljivosti: Kapelica  Majke Božje  Sljemenske  Kraljice Hrvata je izgrađena 1932. godine prema nacrtima arhitekta Jurja Denzlera,  koji je nadahnuće našao u crkvenoj umjetnosti iz doba prvih hrvatskih vladara. Građena je od sljemenskog zelenog kamena i skladno je uklopljena u ambijent šume. Zamišljena je kao spomenik 1000 godišnjice Hrvatskog kraljevstva i 1300 godišnjica pokrštenja Hrvata, na što podsjećaju detalji unutrašnjosti prožeti motivima iz domaće umjetnosti i povijesti. Zbog izrazitih kulturno-povijesnih, arhitektonskih i ambijentalnih vrijednosti službeno je zaštićena kao kulturno dobro.

N.B. Ako želite osjetiti idiličan ugođaj  Badnje noći na Sljemenu, svečane svete mise polnoćke u Kapelici Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, koju tradicionalno pohodi veliki broj planinara i Domoljuba, učinite to i Vi  u nekim slijedećim Badnjacima s nama, dobrodošli! Domoljub nije biti samo deklarativno, već ga treba dokazivati svojim djelovanjem.

Cilj pohoda:Badnja noć na Sljemenu, u idiličnom ugođaju, boravak na svježem planinskom  zraku, upoznavanje i druženje s srodnim osobama  koje žele doživjeti blagdane na poseban način. Možda sam trebao u itineraru naglasiti, a s obzirom na vjerske slobode koje  osobno uvažavam i prihvaćam, kako je ovaj pohod bio  namijenjen za sve bez obzira na uvjerenja.

Meteorološki uvjeti: Zagreb u laganoj  izmaglici i prohladno, a na  Medvednici po drveću inje, jedinstven ugođaj, prohladno, suho tlo, prava zimska noć, uvjeti za pohod  izvrsni.

Skupina: kondicijski heterogena, ali se je tijekom pohoda prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionica/sudionika. Koherentnost skupine postignuta na  zavidnoj razini. Posebno nas raduje što smo se tijekom pohoda izmjenjivali u vođenju na čelu i začelju kolone, a svjetla sa 17 naglavnih svjetiljki su u mraku stvarala poseban vizualni efekt.

Boravak u ugostiteljskim objektima: na trasi pohoda boravili smo u Bistrou „Stara Lugarnica Sljeme.“ Posluga u bistru korektna i tolerantna prema nama planinarima. Ukupna  atmosfera jako srdačna i svečarska.

Sudionici izleta:Nera, Jasminka, Srnka  i Jure.

Separati dojmova: Za sada ih nema.

Efektivnog hoda: oko 4:0 sata,

Pređeno: oko 13 kilometra,

Provedeno ukupno na pohodu: 7:00 sati,

Odmaranje i druženje: 2 sata,

Vođa pohoda: Jure Bušljeta,

Fotografije: Milan Habljak i Srnka Landher