Medvednica – Grohot

Tura: Blaguša – Planinarska staza br. 60 – Lovački dom „Blaguša“ – Planinarska kuća „Grohot“ – Planinarska staza br. 62 – Planinarska staza br. 61 – Blaguša

Opis izleta: Danas smo održali izlet na Medvednicu. Odlučili smo se za uspon na Grohot. Na parkiralištu ispred Porezne uprave u Novom Zagrebu okupilo nas se devetero. Vrijeme je bilo vrlo ugodno za planinarenje, u početku maglovito, a kasnije i vrlo sunčano. Ovoga puta zimski ugođaj nije izostao jer je veljača pokazala svu svoju prevrtljivost pa nam se zima nakratko vratila. Uz stazu smo susreli prekrasne visibabe i jaglace.

Uspon smo započeli u 09:40 sati iz Blaguše po Planinarskoj stazi br. 60. Prvo smo krenuli kraći dio po asfaltnoj cesti kroz Blagušu te dalje po šumskom putu do Lovačkog doma „Blaguša“. Staza je dosta zapuštena i slabo označena. Prolazi uz veliki broj lovačkih čeka i potok koji smo više puta prelazili. Blata je na svu sreću bilo vrlo malo, a od Lovačkog doma zamijenio ga je i snijeg.

Od Lovačkog doma smo započeli oštar uspon po šumskoj vododerini sve do Planinarske kuće „Grohot“. Uspon nam je otežavao snijeg koji se sada već dosta topio i padao sa drveća. Na Grohot smo stigli u 11:15 sati, a uspon je trajao 1:35 sati.

Planinarska kuća „Grohot“ je bila otvorena te smo uz topli kamin napravili dužu pauzu za ručak. Nakon veselog druženja, uputili smo se na sam vrh Grohot na kojem se nalazi 14 m visoka razgledna piramida i kameni oltar. Samo se troje odvažnih popelo na snijegom prekrivenu piramidu s koje smo uživali u prekrasnom pogledu na Lipu – Rog. Nažalost širi vidici na Zagorje i Prigorje su izostali jer je sve bilo u moru magle.

Silazak smo započeli u 12:40 sati, a za silazak smo se odlučili za Planinarsku stazu br. 61. To je široka šumska cesta koja je dobro markirana i jednostavna za orijentaciju, a izlaskom iz šume postaje i asfaltna cesta koja ide sve do Blaguše. Silazak je trajao 1:20 sati.

Sudionici izleta: Ana, Gordan, Ela, Ivan, Mira, Ankica, Dragica, Željka i Luka.

Efektivnog hoda: 3:00 sata.

Provedeno ukupno na turi: 4:00 sata.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Dragica Zemljić