Medvednica – Kameni svati

Tura: Gornji Stenjevec – Planinarska staza br. 3 – špilja Veternica – Planinarski dom „Glavica“ – Planinarska staza br. 1 – vrh „Kameni svati“ – Planinarska kuća „Kameni svati“ – Planinarska staza br. 1 – Planinarski dom „Glavica“ – Planinarska staza br. 3A – Gornji Stenjevec

Opis izleta: Danas smo održali pravi zimski izlet na zapadnu Medvednicu. Odlučili smo se za uspon na Kamene svate. U Gornjem Stenjevcu, na ulazu u Park prirode Medvednica okupilo nas se dvanaestero. Vrijeme je bilo sunčano, a pred kraj dana i malo oblačno. Vidici sa vrha „Kamenih svata“ su bili kristalno čisti i nikoga nisu ostavili ravnodušnim, a ugođaj je upotpunilo hodanje po četrdesetak centimetara snijega.

Uspon smo započeli u 09:00 sati po Planinarskoj stazi br. 3. Za svega 25 min došli smo do špilje Veternice koja je u ovo doba godine zatvorena. Ovaj dio staze je bio iznimno blatan jer u nižim predjelima nije bilo snijega te nam je uspon bio mjestimice dosta klizav i zahtjevan. Od Veternice do Planinarskog doma „Glavica“ smo stigli za 20 min. Na domu smo napravili kraću pauzu.

Od Glavice smo dalje nastavili na Planinarsku stazu br. 1 te dalje prema Kamenim svatima. Neposredno iza doma, smo naišli da dvoje naših dragih članova Ratka i Vlatku koji su išli od Ponikvi na Glavicu. Kolna cesta iza doma je bila dosta zaleđena, a silaskom sa nje na planinarsku stazu, snijega je bilo već dosta te smo ubrzo postali svjesni da će hodanje biti nešto teže, nego inače. Manja grupa planinara je već prošla ovom stazom prije nas pa nismo morali previše prtiti snijeg.

U 12:00 sati smo stigli na vrh „Kamenih svata“, što znači da nam je od Glavice do vrha trebalo 2:00 sata hoda. S obzirom na snježne uvjete na stazi, vrlo brzo smo došli do našeg današnjeg cilja, a sve pohvale idu svim sudionicima ovoga izleta. Vidici sa vrha su zahvaljujući sunčanom vremenu, bili iznimni.

Sa vrha smo se za par minuta spustili do planinarske kuće „Kameni svati“ gdje smo napravili dužu pauzu za ručak. Planinarska kuća je bila otvorena te smo se unutra okrijepili i ugrijali. U 13:15 sati smo započeli povratak, a za silazak nam je trebalo 2:45 sati. Završni silazak nam je ponovno otežavalo blato na Planinarskoj stazi br. 3A kojeg je ipak bilo nešto manje, nego pri usponu stazom br. 3.

Sudionici izleta: Ana, Gordan, Ivan, Mira, Ankica, Dragica, Željka, Janka, Ana, Andrea, Vesna i Luka.

Efektivnog hoda: 5:30 sati.

Provedeno ukupno na turi: 6:30 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj, Dragica Zemljić, Ana Marinić, Janka Indir i Andrea Grubišić