Medvednica – Kladeščica

Tura: Sveti Ivan Zelina – Planinarska staza br. 47 – Zelingrad – Kladeščica – istim putem natrag

Opis izleta: Danas smo održali izlet na Medvednicu. Popeli smo se na Zelingrad i Kladeščicu. Na parkiralištu ispred Porezne uprave u Novom Zagrebu okupilo nas se četvero, a dvije sudionice su nam se pridružile u Svetom Ivanu Zelini. Ukupno nas je na izletu bilo šestero. Vrijeme je bilo većinom oblačno sa nešto malo sunčanih razdoblja, a kasnije i dosta vjetrovito te prohladno. Niti ovoga puta nije izostao zimski ugođaj na vršnim dijelovima, a upotpunile su ga i brojne proljetnice koje smo susreli uz stazu.

Uspon smo započeli u 10:00 sati iz Svetoga Ivana Zeline. Staza prati šumsku cestu uz vodom bogatu Veliku reku i postepeno se uspinje prema Zelingradu. Stari grad Zelingrad je iznimno dobro očuvan i trenutno je u procesu obnove. Dalje smo nastavili do račvanja staza za Grohot, Mariju Bistricu i Kladeščicu. Mi smo nastavili desno preko livada uz nekoliko vikendica do našega odredišta Kladeščice. Uspon je trajao 1:45 sati.

Na Kaldeščici smo napravili kraću pauzu za ručak te smo u prekrasnom okruženju uživali u raznovrsnim slanim i slatkim delicijama te kavi iz ruksaka koja nas je lijepo ugrijala. Vratili smo se istim putem natrag, a za silazak nam je trebalo 1:10 sati.

Sudionici izleta: Ana, Ankica, Željka, Dragica, Gordan i Luka.

Efektivnog hoda: 2:55 sati.

Provedeno ukupno na turi: 3:25 sati.

Odmaranje: 30 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Dragica Zemljić