Medvednica – Lipa

Tura: Vidovec – Planinarska staza br. 27 – Kapelica Marije Snježne – Planinarska staza br. 29 – Planinarski dom „Lipa“ – Planinarska staza br. 1 – Planinarska staza br. 29 – Hukmani – Vidovec

Opis izleta: Danas smo održali izlet na Medvednicu. Uspeli smo se na Lipu. Na parkiralištu terminala u Dubravi okupili smo se u 08:30 sati te smo dalje nastavili automobilima do Područne škole Vidovec. Uspon smo započeli u 08:45 sati. Na izletu nas je bilo desetero. U odnosu na zadnji izlet, vrijeme je bilo pravo zimsko, oblačno, maglovito i iznimno hladno. Na višim predjelima je bilo i inja što je upotpunilo ugođaj.

Od Područne škole Vidovec koja je trenutno srušena i u izgradnji, krenuli smo Planinarskom stazom br. 27 do Kapelice Marije Snježne. Uspon nam je konstanto otežavalo blato, ali i porušena stabla koja su otežavala hodanje po markiranoj stazi. Staza je na ovom dijelu iznimno slabo održavana. S obzirom na blato, imali smo osjećaj kao da hodamo na mjestu te smo do kapelice Marije Snježne stigli za 1:40 sati.

Nakon kraće pauze, nastavili smo dalje po Planinarskoj stazi br. 29 do Lipe. Od kapelice do Lipe smo došli za 1:30 sati hoda, ali u stalnoj „borbi“ sa blatom. Dolaskom do planinarskog doma susreli smo se sa brojim planinarima HPD-a Lipa Sesvete koji su sudjelovali u Horvatovom pohodu. Nažalost dom je bio prepun te smo napravili vani kratku pauzu za ručak. Bilo nam je iznimno hladno.

Sa Lipe smo krenuli u 12:20 sati, a za silazak smo se odlučili za Planinarske staze br. 1 i 29 pa sve do Hukmana. Na ovim stazama je bilo nešto manje blata, nego pri samom usponu. Za silazak i povratak do automobila u Vidovcu nam je trebalo 2:40 sati hoda.

Sudionici izleta: Ivan, Mira, Željko, Vera, Ana, Željka, Ankica, Gordan, Janka i Luka.

Efektivnog hoda: 5:50 sati.

Provedeno ukupno na turi: 6:30 sati.

Odmaranje: 40 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Janka Indir