Medvednica – Puntijarka

Tura: Parkiralište Parka prirode Medvednica (Bliznec) – Bikčevićeva staza – Bačunsko sedlo – Njivice – Planinarski dom „Ivan Pačkovski“ (Puntijarka) – Planinarska staza br. 18 – Gornji Mrzljak – Njivice – Planinarska staza br. 19 – Pilana Bliznec – Parkiralište Parka prirode Medvednica

Opis izleta: Danas smo održali izlet na Medvednicu. Uz blato, bljuzgu i snijeg uspješno smo se popeli na Puntijarku. Danas smo po prvi puta testirali i dereze koje su se pokazale kao pun pogodak i uvelike su nam olakšale uspon, ali još više i silazak. Vrijeme je bilo sunčano i dosta toplo za ovaj dio godine. Na izletu nas je bilo sedmero.

U 08:30 sati smo se okupili na parkiralištu Parka prirode Medvednica te smo krenuli Bikčevićevom stazom preko Njivica i Gornjeg Mrzljaka sve do Puntijarke. Gužva na stazi nije izostala, a uvjeti na stazi se najkraće mogu opisati kao red blata, red bljuzge i red smrznutog ugaženog snijega. Uglavnom ništa što nismo uz adekvatnu opremu mogli uspješno savladati. Na Planinarski dom Puntijarka dolazimo za 2:30 sati hoda uz nekoliko usputnih pauzi.

Na Puntijarki smo napravili kraću pauzu za ručak jer je vjetar nemilice puhao tako da vani nije bilo nimalo ugodno, a unutra je već klasično bila gužva. Brzo smo započeli sa silaskom, a kako bi izbjegli blato sa Njivica smo se spustili direktno na Pilanu Bliznec. Za silazak nam je trebalo 1:50 sati hoda. Također, na pilani Bliznec smo iskoristili i priliku ga generalno pranje cipela i opreme na kojoj je najviše bilo blata.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Ankica, Dragica, Biljana, Janka i Luka.

Efektivnog hoda: 4:20 sati.

Prijeđeno: 11,47 km

Provedeno ukupno na turi: 4:60 sati.

Odmaranje: 40 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj