Moslavačka gora

1.Tura: Gornja Jelenska (parkiralište pored Drvne industrije „Košćal“ , Rudnička ulica broj 7,  Raskrižje planinarskih  putova, Kolčenica, Garić Grad, (odmor po želji sudionika od 60 minuta) Humka, vrh Vis (444 m n/m, Bela Crkva, Jezero Mikleuška, Raskrižje planinarskih putova, Gornja Jelenska (parkiralište pored Drvne industrije „Košćal“)

2.Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 62. od 15. 09. 2016.godine i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na južnom parkiralištu „Zagrebačkog Velesajma“, od kuda smo se prevezli osobnim automobilom preko Popovače do Gornje Jelenske, od Zagreba automobilom oko 75,6 kilometara ili 50 minuta vožnje i dalje planinarski, s predviđeni trajanjem efektivnog hoda, i to maksimalno 7:00 sati ili 24,00 km, ili još točnije iz Dnevnika „Kružni put po Moslavačkoj gori“ , 6:25 sati.

3.Cilj izleta: upoznavanje ljepota Moslavačke gore, boravak u prirodi, susret s planinarskim prijateljima, uz neizostavno dobro raspoloženje svih sudionika. Ugodno proveden dan, iako i dosta  naporan, a s obzirom na dužinu trase same ture, neprohodnost trase na pojedinim dijelovima, loše markacije i još čudnije satnice na pojedinim dijelovima trase „Kružnog  puta po Moslavačkoj gori“, a  koju smo uzeli ka mjerodavnu i  vodilju za planiranje i provedbu ovoga izleta.

4.Meteorološki uvjeti: ujutro oblačno s malo kiše, ali zanemariva količina,  kasnije i sunčano, a popodne naoblaka, ali bez kiše do 19:00 sati, s malo više vlage u zraku, ali se izdržalo.

5.Skupina: kondicijski heterogena i sve homogenija, ali se je tijekom pohoda prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine postignuta.

6.Boravak u planinarskim objektima: na trasi ture, odnosno kružnog puta ne postoje planinarski objekti,

N.B.

1. Zamisao vodiča, odnosno vođe izleta je bila obići trasu „Kružnog puta po Moslavačkoj gori“, iz Gornje Jelenske i s povratkom u Gornju Jelensku, točno po planinarski i kako je opisano u Dnevniku  „Kružnog  puta  po Moslavačkoj gori“, kojeg je izdavač Planinarsko društvo „Yeti“  iz Kutine iz 2013.godine, bez korištenja automobila u pojedinim  fazama obilaska. Satnica prepisana iz dnevnika,  gdje je navedeno: efektivnog hoda 5:40 sati, plus 0:45 sata, spoj od raskrižja planinarskih putova do Gornje Jelenske (parkiralište pored Drvne industrije „Košćal“ , Rudnička ulica broj 7, ), a za što je po dnevniku ukupno potrebno 6:25 sati,  efektivnog hoda, ali…………..

2. Hodajući (tumarajući u traženje staze i markacije po Moslavačkoj gori) po trasi kružnog puta uočili smo, kako na pojedinim dijelovima trase ljudske noge dugo nije bilo, već samo trgovi od papaka Divljih svinja , Jelena i Srna………….

3.Satnica na pojedinim dijelovima trase nije realna, a s obzirom na stanje, markiranost i prohodnost trase kružnog puta, a što je najdrastičnije na dionici „Bela Crkva – Jezero Mikleuška“ za samo 60 minuta kako piše, strašno, a posebno na dijelu unutar potonje od Bele Crkve kroz  kanjon potoka Crkverni jarak i bočni potok do Dugačke kose, a koji bi trebao zbog svoje divljine i ljepote biti najatraktivniji dio  kružnog puta. A nama je trebalo od Bele Crkve po kanjonu potoka (trasi) do ceste na Dugačkoj kosi 1:15 sati, a gdje još Jezero Mikleuška. Ta dionica je praktički neprohodna zbog mnogobrojnih oborenih stabala okolnog drveća u sami kanjon potoka i preko njega uslijed nevremena, a trasa vas vodi malo na jednu, pa  malo na drugu stranu potoka. Imali smo sreće što smo izabrali najbolju dob u godini , tako da je vodostaj potoka bio minimalan i okolni teren suh, a vrijeme ne odveć vruće ili hladno, jer smo se morali provlačiti ispod oboreni stabala. Bilo je sjedi, legni,  preskači, puzi ispod debla ………..? Iako sam još u jaslicama dijelio dvorište „obdan“ s poskocima, reče sebi u sebi nekoliko  puta, Jeli ovo staza ili  …..?  Divim se Neri i Jasminki kako su to dobro odradile.

4.“Iz kanjona put nastavljamo strmo uzbrdo po sajlama pa potom stazom izlazi na Dugačku kosu“,( Izvor: peta stranica Dnevnika KPPMG), a po kojoj se proteže cesta i na cesti ugledah terenski automobil „Hummer“ pun muškića u lovačkim odorama, rekoh u sebi „opet moji“ www.hknjlt.com . Rekoše kako je „rika“ Jelena u tijeku i da im je sada jasno zašto su košute na cesti, a ne u dolini potoka , jer ih je naša nazočnost uznemirila, pa da tko tu prolazi osim nas četvero i divlje svinje su maloprije umakle ispred nas …Da ne duljim, i tako jedan (Ante Todorić iz „Agrokora“, koji ima zakupljeno lovište na Moslavačkoj gori) gospodin iz posade reče pričekajte koju minutu, dok nas vozač odveze i onda će doći po vas i odvesti vas do Gornje Jelenske. Tako je i bilo i dođe po nas nadzornik lovišta  gospodin Marijan Belančić , iz Gornje Jelenske i koji nas preveze do našeg automobila!!!!!!!!!!

Najuljudnije su zahvaljujemo gospodinu Todoriću i gospodinu Belančiću na ovoj lijepoj gesti.

 5.Meni je osobno jako dobro  jasno i poznato, da je sve u planinarstvu zasnovano  na volonterskoj osnovi  ili dragovoljstvu, jer sam i sam jedan od tih, ali kada se obveza prihvati , kao na primjer održavanje planinarske staze ili ustrojavanje planinarskog puta ili obilaznice, mora se preuzeti odgovornost za nečinjenje ili propuste………..

  1. Znam najlakše je nešto osnovati , ali održavati ili zadržati na zavidnoj organizacijskoj razini je jako teško, osobito , kada nastupi „odlazak“ jednog naraštaja entuzijasta , a slijedećeg nema na viduku?

7.Sudionici izleta: Željko, Nera, Jasminka i Jure,

8.Efektivnog hoda: oko 7:00 sati,

9.Pređeno: 23,50 kilometara,

10.Provedeno ukupno na turi: 8:45 sati,

11.Odmaranje: 1:45 sati,

12.Vodič:Željko Jurinjak,

13.Fotografije: Željko Jurinjak