Petrova gora

Opis izleta: danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 35  i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem  sudionica i sudionika na južnom  parkiralištu Zagrebačkog Velesajma u 8:00, a bili smo  već u 9:30 sati na parkiralištu kod lovačkog doma i ugostiteljskog objekta „Muljava“, nedaleko Vojnića, gdje je započela u završila naša danjašnja tura:Lovački dom Muljava-Rimski put-Veliki Petrovac-Kraljev grob-Mali Petrovac- Magarčevac-Mali Velebit- Lovački dom Muljava.

Petrova gora:Petrovac, najviši vrh Petrove gore, prostrana je šumovita visoravan s dva neznatno istaknuta vrška podjednake visine, Velikim Petrovcem 507 m n/m i Malim Petrovcem 512 m n/m. Na Velikom Petrovcu je zapušten velebni spomenik i memorijalni centar, a na Malom Petrovcu ruševina samostana koji je najvjerojatnije sagrađen krajem 13. stoljeća na temeljima ranije rimske utvrde. Zbog čestih upada Turaka u to područje već je u 14. stoljeću bio napušten, a Pavlini su se preselili u novi samostan u Kamenskom. Nekad se ta gora nazivala Gvozd što znači šuma.

Nakon velikog boja između Mađarske vojske na jednoj strani i Hrvatske vojske pod vodstvom Kralja Petra Svačića na drugoj strani na toj gori poginuo je Hrvatski Kralj Petar Svačić te je po njemu ta Hrvatska gora dobila ime Petrova gora. Prema nastanku to je stara geološka formacija što znači da je razmjerno bogata vodom i specifičnom ponajprije šumskom vegetacijom. To podrazumijeva i izvjesno planinarsko ograničenje, jer nedostaju široki vidici, no s time dolazi i velika razvedenost reljefa sa brojnim znatnim grebenima i dubokim prodorima obogaćenim brojnim potocima. Spomenik na Velikom Petrovcu, visok 37 metara, te napušteni komunikacijski toranj i objekt pored  za smještaj posade na Magarčevcu, koji bi lako mogao postati planinarskom piramidom i domom, a osiguravaju izvrstan pogled na neposrednu okolicu, ali i na dobar  dio središnje Hrvatske, Gorskog kotara, pa i Slovenije, a naročito sjeverozapadne Bosne.

Bio je ovo pravi proljetni dan, topao i sunčan, taman za otići u prirodu. Uočili smo dječje igralište ispred Lovačkog doma „Muljava“, a bilo je još ugodnih iznenađenja. Zatim još jedno ugodno iznenađenje, mali viseći most, koji su neki sudionici današnjeg izleta i  prešli, a na poučnoj stazi koju krase panoi, s kojih se može svašta naučiti  i s mnoštvom informacija o šumi,  kao ekosustavu, važnosti šume, biljnim vrstama, ulozi šumara, šumskim životinjama i pticama…

Cilj izleta: Boravak na svježem zraku, prisjećanje na neke  od važnih događaja iz hrvatske  bliže i daljnje povijesti. Uglavnom, ugodno proveden dan, mir, tišina, čisti zrak i planinarsko druženje.

Meteorološki uvjeti: sunčano,  uvjeti za planinarenje  odlični, pravo proljeće i odluka za odlazak u ovaj kraj Domovine, je bio pun pogodak.

Skupina: kondicijski heterogena, ali se je tijekom hodnje prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine, odnosno sudionika na zavidnoj razini.

Sudionici izleta:Željko, Mira, Vera, Ana, Jelena,Nera,Jasminka, Ivan, Željko  i Jure.

Napomena: bilo je još zainteresiranih sudionika i sudionica, ali  nismo imali treće auto za prijevoz, tako da nas je bilo desetoro u dva automobila.

Efektivnog hoda: oko 5:00 sati. Pređeno 14,00 km. Provedeno ukupno na turi 6:30 sati,

odmaranja 90 minuta.

Napomena:

  1. bilo je još zainteresiranih sudionika i sudionica, ali nismo imali treće auto za prijevoz, tako da nas je bilo desetoro u dva automobila.
  2. na pojedinim dijelovima trase se provodi „čista sječa“, rečeno po gorarski, tako da nedostaje pojedina ili pojedine „markacije“, a osobito na spustu od Magarčevca na Mali Velebit, a i nove vlake su probijene za izvlačenje trupaca šumarskim strojevima.

Vodič:Željko Jurinjak,

Fotografije: Željko Jurinjak