Petrova gora

Tura: Lovački dom Muljava – Rimski put – Veliki Petrovac – Mali Petrovac – Mali Velebit – Lovački dom Muljava

Opis izleta: Danas smo održali izlet na Petrovu goru. Nakon tri uzastopna izleta u Žumberak, za promjenu smo odlučili posjetiti Kordun i uživati u prirodnom zraku i mirnoći kojima odišu šuma i obronci Petrove gore. Okupila nas se skupina od desetero članova Društva plus mali maltezer Ben tako da nas je ukupno bilo jedanaestero. Sa parkirališta na Velesajmu smo krenuli u 08:00 sati, a uspon smo započeli u 09:15 sati.

Putovanje smo započeli vožnjom po autocesti od Zagreba do izlaza Karlovac te dalje po lokalnoj cesti do Vojnića i Lovačkog doma Muljava. Do Lovačkog doma Muljava smo stigli za 70 minuta. Uspon smo započeli oko 09:15 sati prvo dijelom Poučne staze „Rimski put“ te u nastavku šumskom markiranom stazom do Velikog Petrovca. Staza u cijelosti prolazi kroz prekrasnu šumu i relativno je dobro označena. Što smo bili bliže vrhu to je vjetar sve jače puhao, a nastavio nas je pratiti i u ostatku dana. Vrijeme je bilo većinom dosta oblačno uz nešto malo sunca.

Do zapuštenog velebnog spomenika i memorijalnog centra na Velikom Petrovcu smo stigli za 1:35 sati laganog hoda. Ovdje smo napravili kraću pauzu te smo već za 15 minuta stigli do Malog Petrovca i ruševina samostana koji je najvjerojatnije sagrađen krajem 13. stoljeća na temeljima ranije rimske utvrde. Pauzu za ručak smo napravili pored klupa neposredno ispod Petrovca gdje je i vjetar manje puhao.

S obzirom na krače dane, nismo bili u mogućnosti posjetiti Kraljev grob. Naime, Petrova gora svoje ime duguje hrvatskom kralju Petru Svačiću koji je prema legendi ovdje poginuo.

Silazak smo započeli u 12:15 sati, a na račvanju puteva za Magarčevac i Mali Velebit, u daljini, između oblaka smo uspjeli vidjeti i Klek. Put preko Malog Velebita je puno bolje markiran, ali je na kraju bilo dosta strmo i sklizavo pa smo napustili marku i spustili se na šumsku cestu kojom smo puno lakše prešli potok i nastavili dalje do lovačkog doma. Na Lovački dom Muljava smo se vratili u 14:50 sati za 2:35 sati hoda.

Sudionici izleta: Ivan, Mira, Darko, Željka, Dragica, Katica, Željko, Vera, Ana, Ben i Luka.

Efektivnog hoda: 4:25 sati.

Provedeno ukupno na turi: 5:25 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj, Darko Mihelj, Katica Perić