Posavsko hribovje – Lisca

Tura: Breg – Razbor – Crkva Ivana Krstitelja – Lisce – Crkva Duha Svetoga – Jurkova koča – Tončkov dom – Lisca – istim putem natrag

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Posavsko hribovje. Uspješno smo se popeli na Liscu. Planina i krajolik Posavskog hribovja su nas oduševili, a cijeli dio je bogat vegetacijom te smo uživali u ljepotama prekrasnih proljetnica i panoramskim vidicima na Kum i našu Medvednicu. Vrijeme je u početku dana bilo promjenjivo sa dosta Sunca, a kasnije oblačno i iznimno vjetrovito. Na izletu nas je bilo trinaestero.

U 07:00 sati smo se okupili na parkiralištu južnog ulaza u Zagrebački Velesajam te smo započeli vožnju automobilima do Slovenije i dalje preko Brežica i Sevnice do Brega. Na označenom parkiralištu ostavljamo automobile i započinjemo današnji uspon na Liscu. Hodanje smo započeli u 09:20 sati.

Treba izdvojiti da smo prije dolaska u Breg imali i pauzu za kavu u prekrasnom Čateškom dvorcu, a usluga je bila iznimna.

Staza u početku prati livadu i šumski put pa kroz šumu i nešto strmiji uspon dolazi do crkve Ivana Krstitelja u Razboru gdje smo napravili kraću pauzu i uživali u vidicima i ljepoti ovoga kraja. Kroz Razbor i Lisce staza nastavlja preko livada sve do ulaska u šumu gdje započinje nešto oštriji uspon prvo do crkve Duha Svetoga pa dalje do samoga vrha Lisce. Za uspon nam je trebalo 2:35 sati hoda.

Pauzu za ručak smo imali u Tončkovom domu na Lisci, ali se nismo previše dugo zadržavali jer je počeo puhati olujni vjetar i dosta se naoblačilo pa smo ubrzo započeli povratak prema Bregu i našim automobilima. Kiša nas ipak nije uhvatila, a usprkos nešto oblačnijem vremenu na vrhu smo imali odlične panoramske vidike prema Kumu i Medvednici. Za silazak nam je trebalo 1:35 sati hoda.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Ankica, Dragica, Martina, Biljana, Josip, Ana, Andrea, Lili, Ljerka, Melita i Luka.

Efektivnog hoda: 5:10 sati.

Provedeno ukupno na turi: 5:40 sati.

Odmaranje: 30 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj