Psunj, Brezovo polje, 984 m n/m

Tura: Strmac (parkirališta pored dva mosta) 350 m n/m, 8:50, staza Božikovcem (trasa Slavonskog planinarskog puta) Brezovo polje 984 m n/m, 12:15, (odmor po želji sudionika ispod nadstrešnice pored  ciglene piramide)13:30 i natrag po stazi Jastrebinačkim potokom, Planinarka kuća „Strmac“, Strmac (parkiralište pored dva mosta) 16:30 sati.

Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, dogovorom na članskom sastanku i itinerarom broj 59. od 22.08.2016.godine održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika  na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma, te vožnjom automobilima preko Nove Gradiške u Strmac i dalje prema itineraru.

Pojašnjenje:Planinarska staza Božikovačkom kosom se preko Donjeg i Gornjeg Previta uspinje na Dobru vodu i preko Kelove ravni stiže na Brezovo polje. U povratku nas staza istim putem vodi do raskrižja staza u blizini Dobre vode i spušta se Jastrebinačkom kosom, s koje ubrzo silazi i šumskim putom prateći tok Jastrebinačkog potoka, spušta nas pored šumarske brvnare Jastrebinac na šumsku cestu s koje nakon 10′ hoda silazi obraslom šumskom vlakom i spušta nas do kaptiranog izvora „Đukina česma“ na Strmcu pored Gornjeg jezera, te nas vodi pored kuća za odmor u Izletištu Strmac do Planinarske kuće „Strmac“ i da dalje za nekoliko minuta da parkirališta pored dva mosta, odnosno polazne točke naše ture.

Cilj izleta: boravak u planinskoj prirodi, družiti se i posjet pojedinim krajevima Domovine, a za koje nas vežu uspomene kako (Kovačevac) zavičajne, tako i one iz Domovinskog rata, odnosno za  1991 i 1992.godinu, a kao Željka i mene.

N.B.

  1. Najuljudnije i najsrdačnije se zahvaljujem i izražavam moje osobno poštovanje planinaru, planinarskom entuzijastu, ljubitelju planinske prirode, a nadasve uljuđenom intelektualcu Tihomiru Slišuriću na korisnim savjetima i informacijama,  a napose na svemu što čini za planinarstvo svojim nesebičnim radom i djelovanjem.
  2. Predmetni izlet je za preporučiti, jer je po svim elementima planinarski, a staze su dobro označene, tako da se možete prepustiti planinarskim užitcima, hvala dragim Slavoncima na dobro provedenoj i dobro označenoj planinarskoj stazi.
  3. I nakon svega na kavu u Caffe & Lounge bar bar IN, ulica Karla Dieneša 2, Nova Gradiška, s pogledom na glavi trg, odnosno Trg kralja Tomislava i okolne zgrade, koje više ne izgledaju sumorno i oštećeno, kakve su bile 1991.godine, a još i poseban pogled na smjerokaz „Zagreb 129 km“ u koji sam često pogledavao onomad, s pitanjem kada ćemo tim pravcem preko Okučana moći proći i dogodilo se!
  4. Nisam dolazio u Novu Gradišku, nakon moga odlaska i moje postrojbe u 5/1992.godine na drugo bojište, tako da su osjećaji u toliko bili i teško opisivi.

Meteorološki uvjeti: nisu mogli biti poželjniji, na nebu niti  oblačka, blagi vjetrić kroz prekrasne Psunjske bukve, za fotografiranje boje posebne, odnosno najbolji uvjeti za odlazak u Slavonske šume.

Skupina: Sa usklađenom dinamikom hoda i dobrom planinarskom raspoloženju,

Boravak u planinarskim objektima: samo navraćanje u Planinarsku kućuStrmac“, koja nije bila otvorena.

Sudionici izleta: Ivan, Mira, Ana, Nera, Jasmina, Željko i Jure.

Efektivnog hoda: 6:00 sati,

Pređeno: 16,00 km,

Provedeno ukupno na turi: 7:30 sati,

Odmaranje: 1:30 sati,

Vođa izleta: Jure Bušljeta i Željko Jurinjak,

Fotografije: Željko Jurinjak