Samoborsko gorje

Tura: Smerovišće, Klekna gora, Trtnica, Gostinjac Planinarske bratovštine Svetog Bernarda (690m), Šipački Breg, Cerina, Planinarskom domu „Cerinski vir“, slap Cerinski vir, Smerovišće,

Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 48 i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na južnom parkirališta Zagrebačkog Velesajma, od kuda smo se uputili osobnim automobilima, preko Samobora u Smerovišće i dalje na noge  prema itineraru, ali odlukom vodiča i ostalih sudionika nismo posjetili Lapta (778 m n/m) zbog kišnog vremena, magle i niske oblačnosti.

Zanimljivosti:

Planinarska dom „Cerinski vir“: je na 331 m n/m, nalazi se u zaselku Cerina u blizini Smerovišća, na planinarskom putu iz Smerovišća prema Japetiću. Dom je od Smerovišća, koje ima autobusnu vezu s Samoborom, udaljen samo dvadesetak minuta laganog hoda, a markacije su vidljive, jasne i nedavno obnovljene. Nazvan  je po obližnjem slikovitom slapu, najvećem u Samoborskom gorju. Kuću su za planinarske potrebe uredili članovi Hrvatskog planinarskog društva “Sveti Patrik”, a otvoren je  za posjetitelje 29. kolovoza 2015. godine.

Cerinski vir: je slap visok 10 m,  na 350 m n/m, koji je osobito lijep, dojmljiv i veličanstven  u proljeće i kasnu jesen kad je potok Javorec bogat vodom. No, može ga se posjetiti i ljeti, kada njegov duboki kanjon pruža svježinu, i zimi, kada ga možete, uslijed niskih temperatura naći smrznuta, u hladnoj igri leda i vode. Tvore ga vode potoka Javorec. Najznačajniji je slap Samoborskog gorja. Nalazi se u uskoj i strmoj dolini, a do njega se najlakše dolazi od Planinarskog doma „Cerinski  vir“, za oko 10 minuta hoda. Staza od doma dalje slijedi livadom pa koritom potoka, prelazeći često s jedne na drugu stranu sve do izvora. Ovaj dio može biti dosta zahtjevan, ako je vodostaj potoka visok. Također treba posebnu  pozornost pokloniti  skliskom terenu i kamenju,  koje voda prelijeva ili je prelijevala. Sami potok je jako lijep, a slap Cerinski vir je prekrasan, pa samo zbog njega treba podnijeti nešto veći napor. Staza nije održavana, zarasla je i na mjestima malo teže prohodna.

Cilj izleta:odlazak u planinu/goru i družiti sa dragim osobama i sa samom planinom i bez obzira na lošu vremensku prognozu i na najavu kiše……..

Meteorološki uvjeti: oblačno i sa povremenom kišom,

Skupina: po broju sudionika optimalna za izlet u ovakvim vremenskim uvjetima, a ostalo sve onako kako i treba biti i s jednim novim sudionikom na izletu Društva, komu smo zaželjeli dobrodošlicu!

Boravak u planinarskim objektima: u Gostinjcu Planinarske bratovštine Svetog Bernarda i u Planinarskom domu „Cerinski vir“, a u jednom i drugom objektu osoblje vrlo uslužno  i susretljivo,

Sudionici izleta: Željko, Nera, Srnka, Damir, Emir i Jure,

Efektivnog hoda: 5:00 sati,

Pređeno: 15:50 kilometara,

Provedeno ukupno na turi: 8:00sati,

Odmaranje: na putu prema gostinjcu pod nadstrešnicom pored kuće HGSS-a, u Gostinjcu Planinarske bratovštine Svetog Bernarda i u Planinarskom domu „Cerinski vir“,

Vodič:Željko Jurinjak,

Fotografije: Srnka Landher i Željko Jurinjak.