Samoborsko gorje

Tura: Samobor, Stari grad Samobor, Anindol, Cerje, Anindol, Samobor.

Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 69. od 31.10.2016.godine i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika kod  Muzeja suvremene umjetnosti  (MSU), gdje se je okupilo troje sudionika, iako je bilo prijavljeno petoro, prehlade i hunjavice su učinile svoje. Odlukom vodiča isti je proveden sa velikom korekcijom plana, odnosno itinerara, a  s obzirom na meteorološke uvjete, koji su bili iznimno nepovoljni zbog jake kiše popraćene vjetrom.

Zanimljivosti: Stari grad Samobor nalazi se na brdu Tepec, na visini od 250 m, u ruševnom stanju. Izgradile su ga pristaše češkog kralja Otokara oko 1270. godine. Tijekom stoljeća promijenio je mnoge vlasnike: grofove Celjske, Frankopane, Tržačke, Tahija, Erdödyja, Auersperga, Kulmera, Kiepacha, te Montecuccolija od kojeg je samoborska općina 1902. god. Stari grad i otkupila. Najstarija očuvana građevina Starog grada je branič-kula iz 13. st.. Unutar zidina su i ruševine gotičke kapele Sv. Ane. Danas ova slikovita ruševina Starog grada nad Samoborom, sudjeluje u ljepoti grada svojom pozicijom nad glavnim trgom i krovovima gradskih kuća.

Meteorološki uvjeti: kiša, prolomi oblaka, vjetrovito, tako da su uvjeti za planinarenje bili nepovoljni.

Skupina: trenutno najhomogenija u Društvu, kojoj ne smetaju „ni munje ni gromovi“!

Boravak u planinarskim objektima: do doma pod Okićem nismo stigli,

N.B.

S obzorom da smo organizirano kao Društvo svaku nedjelju ili vikend u planini, ovo  je samo drugi put ove godine, kako je vodič morao donijeti odluku  o skraćenju planirane  ture, a zbog lošeg vremena, odnosno jake kiše. To nam se je dogodilo i 15.05.2016.godine, a opisano u dojmovima broj 96.

Sudionici izleta: Željko, Nera i Jasminka.

Efektivnog hoda: 4:00 sati.

Pređeno: 12,00 km.

Provedeno ukupno na turi: 6:00 sati.

Odmaranje 120 minuta.

Vodič:Željko Jurinjak

Fotografije:Željko Jurinjak