Samoborsko gorje

Tura: Planinarski dom Šoićeva kuća – Japetić (879 m) – Planinarski dom Žitnica (815 m) – Dragonoš – Planinarski dom Šoićeva kuća

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Samoborsko gorje. Uspješno smo se popeli na Japetić. Vrijeme je bilo sunčano i povremeno vjetrovito, a uvjeti za planinarenje su bili iznimni te smo još jedan prekrasan dan proveli u prirodi. Sa vrha smo uživali u prekrasnim vidicima na Oštrc, Okić, Samobor, Sv. Geru i Medvednicu. Na izletu nas je bilo sedamnaestero.

U 08:30 sati smo se okupili na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma te smo automobilima krenuli prema Smerovišću i dalje do Planinarske kuće Šoićeva kuća koja je trajno zatvorena. Kod Šoićeve kuće ostavljamo automobile te preko Malog Lipovca i livade Leskovica stižemo na Katin krč te dalje do vrha Japetića. Za uspon nam je trebalo 2:00 sata hoda.

Dolaskom na vrh u podnožje piramide na Japetiću, uslijedilo je jedno veliko, ali ugodno iznenađenje. Na vrhu piramide su nas već čekali naši dragi Ivica, Mira, Vera i Željko koji su nešto kraćom varijantom došli na vrh Japetića. U proširenom sastavu i veselom raspoloženju, nastavljamo dalje do Planinarskom doma Žitnica gdje stižemo za još 20 minuta hoda.

Na Planinarskom domu Žitnica radimo dužu pauzu za ručak te smo pod okriljem Sunca uživali u raznim domaćim delicijama, kao i samoj ponudi planinarskog doma koji je iznimno dobro opskrbljen hranom i pićem. Nakon odmora uslijedilo je spuštanje preko Katinog krča do Dragonoša te dalje u smjeru Cerinskog vira odvojkom natrag do livade Leskovica i Malog Lipovca gdje smo ostavili automobile. Za silazak nam je trebalo 2:10 sati.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Ankica, Dragica, Ana, Mirko, Martina, Janka, Lili, Vesna, Andrea, Marijana, Ivica, Mira, Vera, Željko i Luka.

Efektivnog hoda: 4:30 sati.

Prijeđeno: 10,5 km

Visinska razlika: 505 m

Provedeno ukupno na turi: 5:30 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Martina Banožić