Samoborsko gorje

Tura: Smerovišće – Planinarski dom „Cerinski vir“ – slap Cerinski vir – Gostinjac sv. Bernarda – Mali Lomnik – Slani Dol – Klekna gora – Smerovišće

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Samoborsko gorje. Proveli smo prekrasan sunčani dan u prirodni. Zahtjevnom, ali vrlo slikovitom stazom preko slapa Cerinski vir popeli smo se do Gostinjca sv. Bernarda. Uz potok Cerinu smo uživali u prekrasnim proljetnicama, a najviše je bilo jaglaca, visibaba, drijemovaca, a kasnije i kukurijeka. Dojmove su upotpunili prekrasni vidici na Oštrc i Veliki dol te Medvednicu u daljini. Na izletu nas je bilo osmero.

U 08:00 sati smo se okupili na parkiralištu južnog ulaza u Zagrebački Velesajam, a hodanje smo započeli u 08:45 sati od škole u Smerovišću. Staza u početku prati asfaltnu cestu za Šipački Breg te dalje kolni put sve do Planinarskog doma „Cerinski Vir“. Uspon je oštar, ali ne previše zahtjevan. Od doma za desetak minuta stižemo do najslikovitijeg slapa u Samoborskom gorju, slapa Cerinski vir koji je bio djelomično zaleđen.

Uspon smo dalje nastavili stazom koja se oštro uspinje iznad samog slapa, utvrđena je stepenicama i konopom te smo taj dio uspješno savladali. Dalje smo nastavili stazom uz potok Cerinu do ceste za Dragonoš te preko sad već osunčanih livada do Gostinjca sv. Bernarda. Za uspon nam je trebalo 3:00 sata hoda.

U Gostinjcu sv. Bernarda smo se lijepo okrijepili i ugrijali, a domaćini su nas i počastili sa finim zapečenim palačinkama te im se ovim putem još jednom zahvaljujemo na sada već tradicionalnom iznimnom gostoprimstvu.

Za povratak smo se odlučili na stazu koja se spušta preko Malog Lomnika i Slanog Dola, a kukurijeka je bilo u izobilju. Za silazak nam je trebalo 2:15 sati hoda.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Ankica, Dragica, Martina, Biljana, Josip i Luka.

Efektivnog hoda: 5:15 sati.

Prijeđeno: 13 km

Visinska razlika: 446 m

Provedeno ukupno na turi: 6:15 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj