Samoborsko gorje

Pohod “Tragom prvog izleta Hrvatskog planinarskog društva”

Tura: Rude-Veliki dol-Oštrc(752m)-Preseka-Rancerje-Prekrižje-Poljanice-Plešivica(779m)-Poljanice-Bukovje-Gornje Rude-Rude

Danas se je u skladu s planom izleta Društva okupilo  nas trojca (Želko, Ante i Jure) u Rudama, odnosno na  polaznoj točki pohoda”Tragom prvog izleta Hrvatskog planinarskog društva” gdje se okupilo mnoštvo planinara iz Domovine i inozemstva i od kuda smo krenuli na hodnju po prigodno obilježenoj trasi (KT1: Rude – KT2: Veliki dol – KT3: Oštrc – KT4:Plešivica) pohoda.

Meteorološki uvjeti za planinarenje povoljni, skupina  homogena i u dobrom raspoloženju. Organizacija pohoda (Hrvatski planinarski savez i Hrvatsko planinarsko društvo »Japetić« Samobor) odlična.

Efektivnog hoda 5:00 sati. Pređeno 16,5 km. Provedeno ukupno na turi 7:30 sati.

Vodič: Željko Jurinjak; Fotografije: Željko Jurinjak

O pohodu:

Organizirano planinarstvo u Hrvatskoj započelo se razvijati osnutkom Hrvatskog planinarskog društva 1874. godine. Svoju prvu »laznju« Društvo je poduzelo 17. svibnja 1875. na Oštrc i Plešivicu, pod vodstvom predsjednika HPD-a dr. Josipa Schlossera. U to vrijeme takav je izlet u Samoborsko gorje bio ozbiljan podvig.

Planinare koji su vlakom došli do Podsuseda, na rijeci Savi dočekao je samoborski ljekarnik Schwarz. Prespavali su u Samoboru i rano uputili se kolima u Rude, a zatim se uspeli na Oštrc, a zatim i na Plešivicu. Tijekom puta bilježili su podatke o flori, fauni, nadmorskoj visini, temperaturi i drugim prirodnim pojavama. Po povratku u Samobor članovi HPD-a dostojno su proslavili svoj uspjeh i tek se trećega dana zadovoljni vratili u Zagreb. Važnost prvog izleta HPD-a ocrtava činjenica je u »Obzoru« već 19. 5. 1875. objavljen Pilarov članak o usponu. U sjećanje na prvi društveni izlet HPD-a, od 1965. Hrvatski planinarski savez i HPD »Japetić« priređuju svakih 10 godina pohode »Tragom prvog izleta HPD-a«. Tom prigodom tisuće planinara i izletnika prolazi trasom od Ruda preko Velikog dola, Oštrca, Rancerja, Prekrižja i Poljanica na Plešivicu.