Samoborsko gorje – Okić

Tura: Rude – Manja Vas – Kotari – Okić – Klake – Kotari – Manja Vas – Rude

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Samoborsko gorje. Popeli smo se na Okić. Bilo je sunčano i dosta toplo, idealno za boravak u prirodi. Uživali smo u prekrasnim vidicima na Oštrc, Plešivicu i Medvednicu. Na izletu nas je bilo sedmero, a sve nas je čuvao Ben.

U 08:00 sati smo se okupili na parkiralištu južnog ulaza u Zagrebački Velesajam te smo započeli vožnju automobilima do Samobora i dalje do Ruda gdje ostavljamo automobile. Hodanje smo započeli u 08:35 sati uz usputno fotografiranje brojnih proljetnica, ali i panoramskih vidika na susjedni Oštrc i Planinarski dom Željezničar.

Na Planinarski dom Dr. Maks Plotnikov stižemo za 2:25 sati hoda. Prvo smo se uputili na vrh Okića gdje je bio veliki broj planinara s obzirom da je ovo odredište odlično vježbalište za alpiniste, ali i sve planinare željne adrenalinske zabave. Za uspon po nešto zahtjevnijoj stazi do vrha nam je trebalo 20 minuta, a za silazak 15 minuta.

Na otvorenom, uz planinarski dom uživali smo u domaćim delicijama i obilju Sunca. Nakon duže pauze za ručak, prvo smo započeli uspon po dijelom nemarkiranoj stazi do Klaka i zatim silazak preko Manje Vasi do Ruda. Sa silazak nam je trebalo 2:25 sati hoda.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Dragica, Darko, Ivan, Mira i Luka.

Efektivnog hoda: 5:25 sati.

Provedeno ukupno na turi: 6:25 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Darko Mihelj