Samoborsko gorje – Okić

Tura: Rude – Manja Vas – Kotari – Okić – Klake – Kotari – Manja Vas – Rude

Opis izleta: Povodom Dana žena održali smo prekrasan izlet u Samoborsko gorje. Uspješno smo se popeli na Stari grad Okić. Kao pravi poklon našim dragim članicama bilo je sunčano vrijeme koje su upotpunile i brojne proljetnice, ali i vidici u kojima smo uživali na sve strane, Oštrc, Medvednica, Ivanščica, Plešivica, Strahinjščica i Donačka gora u Sloveniji. Na izletu nas je bilo petnaestero.

U 08:00 sati smo se okupili na Zagrebačkom Velesajmu, a naš član Mirko je počastio članice Društva sa kavom u Samoboru tako da smo sa hodanjem krenuli nešto kasnije, nego što je bilo planirano. Uspon smo započeli iz Ruda u 09:15 sati.

Na Planinarski dom Dr. Maks Plotnikov stižemo za 1:45 sati hoda. Prvo smo se uputili na vrh Okića sa kojeg smo uživali u prekrasnim pogledima. Za uspon po nešto zahtjevnijoj stazi do vrha nam je trebalo 15 minuta, a za silazak još 15 minuta.

Na planinarskom domu smo imali dužu pauzu za ručak, a bilo je dosta toplo tako da smo sjedili vani i uživali u druženju i Suncu koje nas je ugodno grijalo.

Nakon pauze, prvo smo započeli uspon po dijelom nemarkiranoj stazi do Klaka i zatim silazak preko Manje Vasi do Ruda. Sa silazak nam je trebalo 1:40 sati hoda.

Efektivnog hoda: 3:55 sati.

Prijeđeno: 12,07 km

Provedeno ukupno na turi: 4:55 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj