Toplička planinarska šetnica

Tura: Parkiralište hotela Minerva (Varaždinske Toplice) – Arheološki park Aquae Iasae – vrh Tonimir – Pustičnjak – Mali vrh – Tuhovec – Parkiralište hotela Minerva (Varaždinske Toplice)

Opis izleta: Danas smo se po treći puta pridružili već tradicionalnom pohodu po Topličkoj planinarskoj šetnici u organizaciji naših dragih domaćina, planinarki i planinara Planinarskog društva „Tonimir“ iz Varaždinskih Toplica. Na pohodu je sudjelovalo preko 30 planinara iz više planinarskih društava, a samo iz našeg Društva je sudjelovalo 10 članova plus maltezer Ben.

Prema dogovoru, u 08:00 sati smo se okupili na parkiralištu ispred Porezne uprave u Sopotu, a nešto prije 09:00 sati smo stigli u Varaždinske Toplice gdje su nas dočekali naši domaćini sa prigodnom jutarnjom zakuskom. U 10:00 sati smo započeli sa vrlo zanimljivim i poučnim stručnim vodstvom kroz Arheološki park Aquae Iasae, a nakon njega dalje po planu uspon na šetnicu i vrh Tonimir.

Na vrh smo se popeli za 1:10 sati hoda uz usputna stajanja na vidikovcu s kojeg se prekrasno vide Varaždinske Toplice te okolni vrhovi i arheološki ostaci gdje smo saznali brojne poučne činjenice iz bogate povijesti ovoga kraja. Veći dio sudionika pohoda se popeo na vrh, a samo manji dio je išao kraćom trasom šetnice.

Na jednom mjestu smo imali i prigodnu „kontrolnu točku“ gdje smo se lijepo odmorili i okrijepili za daljnji nastavak hodanja. Također, uživali smo i u iznimnim vidicima na Ivanščicu, odašiljač na Kalniku i Medvednicu.

Ovim putem se od srca zahvaljujemo našim domaćinima na iznimnom gostoprimstvu i odličnoj organizaciji pohoda, prvenstveno predsjednici Planinarskog društva „Tonimir“ Katici Mikulčić, svim planinarskim vodičima i ravnateljici Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenki Vlahović.

Sudionici izleta: Ankica, Željka, Dragica, Darko, Ana, Mira, Ivan, Melita, Katica i Luka.

Efektivnog hoda: 4:00 sata.

Provedeno ukupno na turi: 5:00 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Darko Mihelj

Fotografije: Darko Mihelj i Luka Mihelj