Vinica i Martinščak

1.Tura: Karlovac (Mala Švarča-Planinarska kuća „Mladena Polovića“ na Vinici- preko vrha Vinica 321 m n/m do vrha Martinščak 346 m n/m (pauza po odluci vodiča pohoda), nakon čega istom stazom slijedi povratak do planinarske kuće na Vinici ( pauza po želji sudionika)- karlovac (Mala Švarča).

Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 38 i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na južnom parkiralištu „ZV“  do kuda smo se prevezli osobnim automobilom do Karlovca, naselje Mala Švarča  i od  kuda se uputismo prema planinarskoj kući  „Mladena Polovića“ na Vinici i dalje prema itineraru i uz vodstvo organizatora pohoda HPD „Vinica“ iz Duga Rese.

Zanimljivosti:

Planinarski pohod „Vinica – Martinščak“ osmišljen je i osnovan 2008. godine u cilju promicanja ljepota dugoreškog kraja i privlačenja što većeg broja planinara na pješačenje Duga Resom i okolicom. HPD „Vinica“ svake godine po jedanput u svako godišnje doba organizira pohod u trajanju od oko 4 do 5 sati laganog hoda. Pohod se održava uvijek istom markiranom planinarskom stazom koja vodi od planinarske kuće „Mladena Polovića“ na Vinici preko samog vrha Vinica (321 m) do vrha Martinščak (346 m), nakon čega istom stazom slijedi povratak do planinarske kuće na Vinici. Staza se proteže šumama, vinogradima, proplancima te selima i zaseocima dugoreškog kraja i dolazi do Martinščaka, na čijem se vrhu nalazi proplanak na kojem je crkvica „Svetog Martina“ po kojoj je Martinščak i dobio ime. Svakog tko četiri puta, odnosno po jedanput u svako godišnje doba (zimski pohod, proljetni pohod, ljetni pohod i jesenski pohod) sudjeluje na pohodu, HPD „Vinica“ nagrađuje prigodnim znakom pohoda. Sudjelovanje na pohodu potvrđuje se prigodnim žigom kojeg vodič pohoda utiskuje u dnevnik pohoda dolaskom na Martinščak.

Planinarska kuća „Mladena Polovića:HPD „Vinica“ iz Duge Rese počinje 1995.godine gradnju planinarske kuće na Vinici. Tijekom 2003.godine i 2004.godine  intenzivirala se gradnja kuće da bi svečano bila otvorena sredinom 2005. godine. Planinarska kuća „Mladena Polovića“ sagrađena je nadomak vrha Vinice, na mjestu odakle se pruža pregledan vidik prema Karlovcu. U prizemlju kuće je blagovaonica i soba dežurnog, a potkrovlje je uređeno kao skupna spavaonica. Nazvana je imenom dugoreškog planinara poginulog u Domovinskom ratu. Pokraj kuće su u hladovini klupe za odmor i nadstrešnica.

Martinščak: je osamljen stožast brijeg (346 m) povrh rijeke Korane, jugozapadno od Karlovca. Vrh je lijepa livada s kapelom sv. Martina sagrađenom 1936. godine na mjestu starije crkve. Vinica: je niska šumovita gorska kosa sa svih strana okružena brežuljkastim pejzažom. Vršna točka (321 m) je malena čistina okružena šumom. Nadomak vrha Vinice je planinarska kuća „Mladena Polovića“, o kojoj brine HPD Vinica iz Duge Rese.
Cilj izleta: boravak na proljetnom svježem zraku, u iznimno dobrom raspoloženju svih sudionika. Ugodno proveden dan, čisti zrak i planinarsko druženje sa ostali sudionicima pohoda kojih  je bilo samo iz Siska  četrdeset dvoje.

Meteorološki uvjeti:sunčan dan s malo vjetra, uvjeti za planinarenje jako dobri.

Skupina: kondicijski heterogena, ali se je tijekom hodnje prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine, odnosno sudionika na zavidnoj razini, tako da smo odlukom vođe izleta turu i produžili!

Boravak u planinarskim objektima: u Planinarskoj kući „Mladena Polovića“ na Vinici, odnosno ispred nje, bio je ugodan boravak, a  dežurno osoblje uslužno i ljubazno.

Sudionici izleta:Željko,Nera,Jasminka i Jure,

Bilo je još zainteresiranih sudionika, ali smo bili limitirani prijevozom.

Efektivnog hoda: oko 5:30 sati,

Pređeno: 19,00 kilometara,

Provedeno ukupno na turi: 8:00 sati,

Odmaranje: 150 minuta,

Vodič:Željko Jurinjak,

Fotografije: Željko Jurinjak