Vinica i Martinščak

Ljetni pohod

1. Tura: Duga Resa (Nogometno igralište), Planinarska kuća „Mladena Polovića“ na Vinici (okupljanje sudionika),dalje  preko vrha Vinica 321 m n/m do vrha Martinščak 346 m n/m, (pauza po odluci vodiča pohoda), nakon čega istom stazom slijedi povratak do planinarske kuće na Vinici ( pauza po želji sudionika),  Duga Resa (Nogometno igralište).

Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 51. od 24. 06. 2016.godine i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika na južnom parkiralištu „ZV“  do kuda smo se prevezli osobnim automobilom do Duga Rese,  i od  kuda se uputismo prema planinarskoj kući  „Mladena Polovića“ na Vinici i dalje prema itineraru i uz vodstvo organizatora pohoda HPD „Vinica“ iz Duga Rese.

Zanimljivosti:

Planinarski pohod „Vinica – Martinščak“ osmišljen je i osnovan 2008. godine u cilju promicanja ljepota dugoreškog kraja i privlačenja što većeg broja planinara na pješačenje Duga Resom i okolicom. HPD „Vinica“ svake godine po jedanput u svako godišnje doba organizira pohod u trajanju od oko 4 do 5 sati laganog hoda. Pohod se održava uvijek istom markiranom planinarskom stazom koja vodi od planinarske kuće „Mladena Polovića“ na Vinici preko samog vrha Vinica (321 m) do vrha Martinščak (346 m), nakon čega istom stazom slijedi povratak do planinarske kuće na Vinici. Staza se proteže šumama, vinogradima i  proplancima, te selima i zaseocima dugoreškog kraja i dolazi do Martinščaka, na čijem se vrhu nalazi proplanak na kojem je crkvica „Svetog Martina“ po kojoj je Martinščak i dobio ime.

Svakog tko četiri puta, odnosno po jedanput u svako godišnje doba (zimski pohod, proljetni pohod, ljetni pohod i jesenski pohod) sudjeluje na pohodu, HPD „Vinica“ nagrađuje prigodnim znakom pohoda. Sudjelovanje na pohodu potvrđuje se prigodnim žigom kojeg vodič pohoda utiskuje u dnevnik pohoda dolaskom na Martinščak. Martinščak je osamljen stožast brijeg (346 m) povrh rijeke Korane, jugozapadno od Karlovca. Vrh je lijepa livada s kapelom sv. Martina sagrađenom 1936. godine na mjestu starije crkve. Vinica  je niska šumovita gorska kosa sa svih strana okružena brežuljkastim pejzažom. Vršna točka (321 m) je malena čistina okružena šumom. Nadomak vrha Vinice je planinarska kuća „Mladena Polovića“, o kojoj brine HPD Vinica iz Duge Rese.

Cilj izleta: boravak u planini, sudjelovanje na pohodu i susret s planinarskim prijateljima iz dugih planinarskih Društava, u neizostavno  iznimno dobrom raspoloženju svih sudionika. Ugodno proveden dan,  po svim elementima i vidimo se ponovno 23.10.2016.godine, na Jesenjem pohodu,

Meteorološki uvjeti:polu oblačan dan s malo vjetra, uvjeti za planinarenje jako dobri.

Skupina: kondicijski heterogena, ali se je tijekom pohoda prilagođavala dinamika hoda i usklađivala s mogućnostima pojedinih sudionika. Koherentnost skupine, odnosno sudionika postignuta, a suradnja sa vodičem pohoda Marijem dobra.

Boravak u planinarskim objektima: u Planinarskoj kući „Mladena Polovića“ na Vinici, odnosno ispred nje, bio je ugodan boravak, a  dežurno osoblje uslužno, susretljivo  i ljubazno.

Sudionici izleta:Željko,Nera,Jasminka, Srnka, Mladen, Franjo i Jure

Efektivnog hoda: oko 5:00 sati

Pređeno: 16,00 kilometara

Provedeno ukupno na turi: 7:00 sati

Odmaranje: 120 minuta

Vodič: Željko Jurinjak

Fotografije: Željko Jurinjak i Srnka Landher