Viševica

Tura: Lič (Svetište Majke Božje Snježne) – Livade Golac – Viševica – istim putem natrag

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Gorski kotar. Uz puno truda i muke, uspješno smo se popeli na Viševicu. Vrijeme je u prvom dijelu dana bilo dosta oblačno, a kasnije i sa sunčanim razdobljima, ali iznimno sparno sa puno vlage što nam je otežavalo hodanje. Sa vrha smo uživali u pogledu na Učku, Kvarner, Krk, Lič i Fužine. Na izletu nas je bilo sedmero.

U 06:30 sati smo se okupili na Zagrebačkom Velesajmu i dalje nastavili automobilima prema Vratima te dalje preko Fužina do Svetišta Majke Božje Snježne u Liču gdje ostavljamo automobile. Hodanje smo započeli u 08:20 sati. Planinarska staza slijedi šumske vlake i makadamske ceste sa tri oštra uspona i tri silaska te završnim usponom na vrh. Mjestimice je iznimno loše označena i slabo održavana te zahtjevna za orijentaciju.

Na Viševicu smo se popeli za 4:00 sata hoda. Uživali smo u prekrasnim panoramskim vidicima na okolne vrhove i Jadransko more. Nakon pauze za ručak, za silazak smo koristili istu stazu. Do automobila smo došli za 3:00 sata hoda.

Sudionici izleta: Željka, Ana, Ankica, Dragica, Josip, Mirko i Luka.

Efektivnog hoda: 7:00 sati.

Prijeđeno: 15,34 km

Provedeno ukupno na turi: 8:00 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj