Žumberačko gorje

Tura: Ribička kuća 10:10 – Vranjački slap – Slap Brisalo – Ribička kuća 13:40,

Danas  je u skladu sa prijedlogom predsjednika Društva Ivana Marinića i  skladu sa dogovorom na članskom sastanku  održan predmetni izlet, s ciljem posjete  Vranjačkom slapu i slapu Brisalo u zimskom ruhu i bili smo nagrađeni.

Vranjački slap

Vranjački slap, odnosno vodopad, visok je petnaestak metara i nalazi se u Slapnici. Manje je poznat od obližnjeg slapa Brisalo. Nalazi se na potoku Vranjak koji je pritok potoka Slapnice. Slap je nastao na visokoj okomitoj sedrenoj stijeni koja zatvara potočnu dolinu Vranjački klanac. Tu se može vidjeti i sedrena barijera. U obližnjim se sedrenim stijenama nalazi Vranjačka špilja, a ta sedra i dalje nastaje prirodnim procesom taloženja. Vranjački je slap osobito raskošan kada je poslije kiša bogat vodom. Nažalost okolica slapa je obrasla šumom, te je teško vidjeti slap u njegovoj punoj veličini.

Slap Brisalo

Slap Brisalo nalazi se u dubokoj dolini Slapnice, koju zbog svoje dubine često znaju nazivati kanjonom. Slapnica je posebno zaštićena kao značajni krajobraz. Međutim, sam slap se ne nalazi na rijeci Slapnici nego na njenoj pritoci, Dubokom potoku, koji se samo malo niže od slapa ulijeva u Slapnicu. Slap pada s petnaestak metara visoke sedrene stijene. U podnožju slapa, koje je u obliku velikog amfiteatra, stvara se poseban ugođaj za vrijeme većih voda. U tom amfiteatru nalazi se i malo jezero koje je slap izdubio svojim erozijskim djelovanjem. Kamenje u podnožju slapa obraslo je vodenim algama, mahovinom i papratnjačama. Staza pored slapa vodi dalje u Žumberak, do sela Pećno.

Meteorološki (visoka oblačnost,  bez vjetra, mala sumaglica, temperatura ujutro u Zagrebu oko  -10 stupnjeva celzijusa, prekrasan zimski ugođaj ) uvjeti za planinarenje odnosno ciljanu  posjetu zaleđenim slapovima  pogođeni u pravo vrijeme. Skupina usklađena, homogena i u dobrom raspoloženju.

Sudionici izleta: Ivan, Mladen,Želko, Ante,Željko  i Jure.

Efektivnog hoda 3:00 sati. Pređeno oko 8:30 km. Provedeno ukupno na turi 3:30 sati.

Vodič:Ivan Marinić;

Fotografije: Željko Jurinjak, Ante Jurić i Mladen Vučković,