Žumberačko gorje, Sveta Gera

Tura: Gabrje (parkiralište), Planinska koča pri Gospodični, (pauza po želji sudionika), Trdinov vrh, Crkvica Svete Jere, Kapela Svetog Ilije, Sveta Gera (1178 m n/m), uspon Nere i Jasminka na vrh piramide, povratak kružno pored vojarne na  Planinska koča pri Gospodični (pauza po želji sudionika), spust prema Gabrju do automobila.

Opis izleta: Danas  je u skladu s Planom izleta Društva, itinerarom broj 70. od 7.11.2016.godine i dogovorom na članskom sastanku održan predmetni izlet, okupljanjem sudionika kod  Muzeja suvremene umjetnosti  (MSU), gdje se okupilo šestero sudionika. Odlukom vodiča isti je proveden sa velikom korekcijom plana, odnosno itinerara, a  s obzirom na meteorološke uvjete, koji su bili posebni zbog snijega koji je zapao tijekom subote., tako da smo „napali „ Trdinov vrh i Svetu Geru sa Slovenske strane iz sela Gabrje.

Zanimljivosti:Najviši vrh Žumberačke gore, ali i cijele sjeverozapadne Hrvatske, Sveta Gera (1178 m n/m) ponosan je na svoju kapelicu svetog Ilije. Ova kapelica nastala je u 15.stoljeću i pripadala je zagrebačkoj nadbiskupiji. Sačuvan je donji dio originalne građevine, ali se može prepoznati gotička sakralna arhitektura po četvero uglastom kamenom oltaru i dva kamena zidna postolja ispred oltara. Ostaci su bili dovoljno sačuvani da ih se konzervira i na njima podigne drveni krov i toranj, a sa strane sakristija. Blagoslov obnovljene kapelice bio je 18. srpnja 1993.godine. Zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić je blagoslovio obnovljenu kapelicu i pozdravio mnoštvo naroda na Svetoj Geri. Grkokatolička kapela sv. Ilije Proroka obnovljena je zahvaljujući o. Mili Vranešiću, a koji je bio i inicijator izgradnje ceste od Sošica do Svete Gere. Svake godine na sv. Iliju (20-tog srpnja) je tradicionalno proštenje i okupi se mnoštvo hodočasnika iz Hrvatske i Slovenije. Unutar crkve se nalazi i malo planinarsko sklonište. Sa slovenske strane stoje ostaci crkvice Svete Jere, čiji su zidovi također natkriveni i konzervirani. Između ovih kapela prolazi državna granica, a jedna od druge udaljene su 30 metara.

Meteorološki uvjeti: ujutro maglovito, kasnije visoka oblačnost , tako da je sunce povremeno dopiralo do nas, snijeg visine oko 30 do 50 cm, uvjeti za planinarenje su  bili u posebnom ugođaju i atmosferi.

Skupina: heterogena po kondicijskoj spremi, ali je koherentnost postignuta. Izlet u potpunosti uspio po svim elementima.

Boravak u planinarskim objektima: Planinska koča pri Gospodični i pri usponu i pri silasku sa vrha Sveta Gera, koja je prekrasno i sa stilom uređena, grijana kaljavom peći i opskrbljena, a osoblje uslužno. Počašćeni smo od J. i A. sa gulašom („Divjačinski gulaš iz izbranih kosov divjačine, v gostljati omaki, prežeti s vonjem dišavnic in rdečega vina. Ponudimo  vam ga v kruhovi skudelici.“) od divljači u krušnoj posudici.

N.B. Jure: Bio sam ovdje na planinarskom izletu posljednji put prije 31 godinu 9. i 10. 11. 1985. godine i vodio izlet Društva „Gorjanci i Žumberak“, tura: Otočec, Gabrje, Gospodična, Miklavž (noćenje), Gera, Kamanje, osmero sudionika.

Sudionici izleta: Željko, Nera, Jasminka, Ante, Željko i Jure.

Efektivnog hoda: 6:00 sati.

Pređeno: 18,00 km.

Provedeno ukupno na turi: 8:00 sati.

Odmaranje 120 minuta.

Vodič:Željko Jurinjak

Fotografije: Željko Jurinjak