Žumberak

Tura: Sošice – Planinarska kuća Vodice (850 m) – Pliješ (977 m) – Sošice

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Žumberak. Uspješno smo se popeli na vrh Pliješ. Vrijeme je bilo prijepodne iznimno vjetrovito, kišno i prohladno, a kasnije se razvedrilo pa smo uspjeli kratko i uživati u Suncu. Uvjeti za hodanje su bili iznimno nepovoljni, a uspon je dodatno otežalo krčenje stabala koja su uništila planinarsku stazu. Na izletu nas je bilo osmero plus njemačka doga Valkira.

U 07:30 sati smo se okupili na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma te smo automobilima krenuli prema Sošicama u Žumberku. Kiša je padala sve jače, a zapuhao je i vjetar tako da smo uspon prema Planinarskoj kući Vodice započeli u 09:00 sati. Planinarska staza je u potpunosti devastirana krčenjem šume, slabo održavana i još slabije markirana te se preporuča korištenje makadamske ceste koja vodi prema Svetoj Geri te skreće odvojkom prema Planinarskoj kući Vodice, kojom smo na kraju i uspjeli doći do doma. Planinarska kuća je bila zatvorena iako na web stranici HPS-a piše da je vikendima otvorena sve do 31. listopada. Uz sve nepredviđene okolnosti za uspon nam je trebalo 1:50 sati hoda.

Na Planinarskoj kući Vodice smo napravili dužu pauzu za ručak i sušenje mokre opreme. Na svu sreću, kiša je prestala padati tako da smo se za 30 minuta uspeli na obližnji vrh Pliješ. S obzirom na nepovoljne vremenske prilike i slabo održavane planinarske staze, osvajanje Ječmišta smo ostavili za neku drugu priliku. Za silazak smo koristili drugu stazu koja izbija ispod Planinarske kuće Vodice. Za silazak nam je trebalo 35 minuta.

Kako bismo izbjegli vraćanje istim putem po makadamskoj cesti, odlučujemo se za pokušaj povratka do Sošica planinarskom stazom što se pokazalo vrlo izazovnim i zahtjevnim silaskom. Planinarska staza je i u gornjem dijelu slabo markirana, razrušena i razrovana te iznimno zahtjevna za orijentaciju. Sa blatom do koljena za 1:20 sati stižemo natrag do Sošica. Na kraju smo još autima otišli do slapa Sopot koji je zahvaljujući padalinama obilovao vodom i nikoga nije ostavio ravnodušnim te je donekle upotpunio dojmove sa ovoga izleta.

Sudionici izleta: Ana, Željka, Ankica, Dragica, Dijana, Renata, Biserka i Luka.

Efektivnog hoda: 4:15 sati.

Prijeđeno: 11,0 km

Visinska razlika: 409 m

Provedeno ukupno na turi: 5:00 sati.

Odmaranje: 45 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj i Renata Tatara