Žumberak – Dolina Slapnice

Tura: Kamenolom na početku Slapnice – Ribički dom – Vranjački slap – Slap Brisalo – istim putem natrag

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Žumberak. Posjetili smo prekrasnu i magičnu dolinu Slapnice. Uživali smo u prohladnom danu, okruženi žuborom bistre vode koja nas je pratila tijekom cijelog izleta. Brojne kaskade, manji slapići, ali i prave poslastice Vranjački slap i slap Brisalo nikoga nisu ostavili ravnodušnim. Vrijeme je bilo promjenjivo, sa više sunčanih razdoblja što je upotpunilo ugođaj i slikovitost Slapnice. Na izletu je sudjelovalo sedmero članova Društva plus maltezer Ben.

Hodanje smo započeli u 10:00 sati od kamenoloma na početku Slapnice gdje smo ostavili automobile. Žubor vode nam je odmah upućivao da smo odabrali pravi trenutak za posjet ovoga magičnog dijela Žumberka i da će slapovi biti u svom punom sjaju što se i obistinilo. Za 40 minuta laganog hoda uz brojna zaustavljanja i fotografiranje manjih slapova, kaskada, ali i proljetnica, stigli smo do Ribičkog doma.

Nakon kraćeg odmora, nastavljamo dalje od Ribičkog doma do Vranjačkog slapa čiju ljepotu najbolje mogu dočarati fotografije u galeriji. Za 1:00 sat stižemo do našeg konačnog odredišta slapa Brisalo. Sam pristup do slapa je bio dosta teži, nego do Vranjačkog slapa, zbog obilne vode i klizavog terena, ali trud se u potpunosti isplatio.

Za 1:20 sati vratili smo se do Ribičkog doma gdje smo napravili pauzu za ručak, nakon koje smo za još 40 minuta laganog hoda stigli natrag do kamenoloma.

Sudionici izleta: Ana, Ankica, Željka, Dragica, Gordan, Darko i Luka.

Efektivnog hoda: 4:00 sata.

Provedeno ukupno na turi: 5:00 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj, Dragica Zemljić i Darko Mihelj