Žumberak – Sveta Gera

Tura: Sošice – Boići – Kaštanica – Sveta Gera – kapela Svetog Ilije – Kaštanica – Boljara – Jazovka – Sošice

Opis izleta: Danas smo održali izlet u Žumberak. Uspješno smo osvojili najviši vrh Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske Svetu Geru. Na južnom parkiralištu Zagrebačkog Velesajma okupilo se nas osamnaestero te smo nešto iza 07:00 sati krenuli automobilima do naše današnje početne točke Sošica. Turu smo započeli u 08:40 sati.

Putovanje smo započeli vožnjom po autocesti od Zagreba do izlaza Jastrebarsko te smo dalje po lokalnoj cesti nastavili u smjeru Krašića do Sošica. Brdski dio ceste do Sošica je novoasfaltiran i proširen te je pristupna cesta sada u izvrsnom stanju. U Sošice smo došli za 1:15 sati vožnje. Dočekalo nas je oblačno vrijeme koje nas nije pokolebalo te smo sam uspon započeli preko zaselka Boići oko 08:40 sati.

Staza preko Boića je dosta dobro markirana i označena te se postepeno penje do livada Kaštanica, a u više navrata presijeca i šumsku cestu za Svetu Geru. Izlaskom iz šume na livade, dočekalo nas je sunčano vrijeme, ali sada već dosta vjetrovito. Dalje smo po livadama i grebenu nastavili uspon prvo do vojarne slovenske vojske koja se nalazi na hrvatskom državnom teritoriju pa zatim do samog geodetskog stupa koji i označava vrh Svetu Geru.

Na vrh smo se popeli za svega 2:40 sati, a nas četvero odvažnih sa iznimnim penjačkim sposobnostima se popelo na petnaest metara visok geodetski stup sa kojeg su ovoga puta vidici prema Sloveniji i Alpama izostali zbog izražene izmaglice.

Nakon geodetskog stupa, nekoliko metara dalje smo napravili odmor i pauzu za ručak na klupicama ispred kapele Svetog Ilije. Sa slovenske strane se još nalazi njihov telekomunikacijski toranj te crkva Svete Jere koja je u potpunosti obnovljena.

U 12:25 sati smo započeli silazak natrag prema Sošicama, ponovno preko livada Kaštanica do križanja puteva. S desne strane nam je ostao put kojim smo se uspeli preko Boića, a mi smo nastavili ravno šumskom cestom do početka Sošica i križanja ceste prema jami Jazovki. Silazak je trajao oko 2:15 sati.

U povodu nadolazećeg blagdana Svih Svetih prisjetili smo se svih onih koji više nisu s nama, a ujedno smo odali i pijetet žrtvama strašnih komunističkih zločina koji su se dogodili na području jame Jazovke.

Sudionici izleta: Ivan, Mira, Ana, Ela, Borna, Dora, Lana, Petar, Ankica, Dragica, Mirko, Ana, Danijela, Lili, Vesna, Andrea, Christine i Luka.

Efektivnog hoda: 5:00 sati.

Provedeno ukupno na turi: 7:00 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj