Žumberak – Zečak

Tura: Svetojanske Toplice – Bukovac Svetojanski – Paljugi – Višoševići – Zečak – istim putem natrag

Opis izleta: Danas smo održali još jedan zanimljivi izlet u Žumberak. Ovoga puta smo posjetili Zečak. Osamljen travnat vrh u istočnom dijelu Žumberka i ujedno jedan od najljepših žumberačkih vidikovaca. Okupila nas se skupina od sedam sudionika. Sa Zagrebačkog Velesajma smo krenuli u 08:00 sati, a uspon iz Svetojanskih Toplica smo započeli u 08:45 sati.

Putovanje smo započeli vožnjom po autocesti od Zagreba do izlaza Jastrebarsko te dalje po lokalnoj cesti do Svetojanskih Toplica. Do termalnih izvora u Svetojanskim Toplicama smo došli za 40 minuta brze vožnje, a dočekalo nas je sunčano i dosta toplo vrijeme koje je nagovijestilo prekrasan jesenski dan. Uspon smo započeli oko 08:45 sati prvo makadamskom cestom do Bukovca Svetojanskog, a zatim dalje kroz šumu. Staza kroz šumu je dosta zahtjevna i iznimno slabo markirana, ima dosta porušenih grana i stabala te je predstavljala izazov prvenstveno za orijentaciju koji smo uspješno savladali.

Staza dalje nastavlja preko livade do zaselka Paljugi te kroz šumu do ceste za Višoševiće i dalje preko livada do vrha Zečaka. Oznake na račvanjima putova su iznimno slabe te se preporuča korištenje alternativnih staza za pristup do samog vrha. Na vrh smo se popeli za 3:15 sati, s tim da se nismo uopće previše zadržavali niti odmarali, a prema vodiču je navedeno da uspon traje 2:15 sati.

Na Zečaku se nismo dugo zadržavali jer je puhao jaki vjetar. Uživali smo u prekrasnim pogledima na Noršić Selo, Japetić, Svetu Geru i u daljini Medvednicu. Pauzu za ručak smo napravili ispod vrha gdje smo guštali u blagodatima „domaćih proizvoda“ i prekrasnom suncu koje je ugođaj činilo još i ljepšim.

Silazak smo započeli oko 13:00 sati, a u Svetojanske Toplice smo se vratili za 2:25 sati. Kod termalnih izvora nalazi se i izvor pitke vode te smo se nakon još jednog lijepog dana provedenog u prirodi, okrijepili i svježom izvorskom vodom.

Sudionici izleta: Mira, Ana, Željko, Vera, Mirjana, Ana i Luka.

Efektivnog hoda: 5:40 sati.

Provedeno ukupno na turi: 6:40 sati.

Odmaranje: 60 minuta.

Vodič: Luka Mihelj

Fotografije: Luka Mihelj