Bijele i Samarske stijene

Ratkovo sklonište (1174 m), Samarske stijene; Snimio: Željko Jurinjak, 22.06.2016.

Jednodnevni izlet u nedjelju, 01. listopada 2017. godine

1.Tura: Šumsko okretište iznad Begove staze – Planinarsko sklonište „Miroslav Hirtz“ – Planinarska kuća Bijele stijene – vrh Bijelih stijena (1335 m) – istim putem natrag do šumskog okretišta iznad Begove staze – 13. kilometar u Mlečikovu lugu – Ratkovo sklonište (1174 m) – vrh Samarskih stijena (1302 m) – istim putem natrag do 13. kilometra u Mlečikovom lugu

Zanimljivosti: Vrh Bijelih stijena je golema stijena okomitih strana. Na području Bijelih stijena priroda je stvorila galeriju krških oblika: brojne okomite, bijele, pedesetak metara visoke stijene te duboke neprohodne ponikve i ponore s vječnim snijegom na dnu. Vrh Samarskih stijena nalazi se u zapadnoj skupini Samarskih stijena. To je kamenita glavica koja izviruje iz šume. Samarske stijene sastoje se od dvadesetak bijelih kamenitih skupina, a za razliku od Bijelih stijena nemaju izrazita grebena, a ni vitkih i elegantnih oblika.

2.Okupljanje sudionika: u 07:00 sati na parkiralištu južnog ulaza u Zagrebački Velesajam.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda: maksimalno 5:00 sati.

4.Zahtjevnost ture:

K2 – UMJERENO TEŠKO; 5 do 7h hoda

T3 – ZAHTJEVNO; povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična užad)

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom.

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica.

7.Smještaj: na trasi ture nalazi se Planinarsko sklonište „Miroslav Hirtz“, Planinarska kuća Bijele stijene i Ratkovo sklonište koje nisu opskrbljene.

8.Prehrana: hrana i piće po osobnom izboru iz naprtnjače.

9.Prijevoz: osobnim automobilima (vožnja autocestom Zagreb – Split, izlaz Ogulin; cestarina u jednom smjeru 46 kn, ukupno 92 kn).

10.Prijave i informacije: na e-mail Društva ili kod vodiča.

11.Organizator: Planinarsko društvo „Novi Zagreb“

12.Predstavnik organizatora je vodič: Luka Mihelj, 099 3034 535

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.