Gorski kotar

Velika Javornica i Bijele – Jednodnevni izlet u srijedu, 22.lipnja 2016.godine.

1.Tura: započinje usponom na Veliku Javornicu 1375 m n/m, sa parkiralištu pod Bijeli stijenama. Do vrha nam je potrebno 1:45 hoda. Nakon uspona na vrh slijedi povratak i odlazak do Planinarske kuće „Bijele stijene“ za oko 1:30 hoda, gdje je predviđena pauza. Nakon pauze prolazimo Vihoraškim putem do Ljuske, a za što nam je potrebno oko 1:30 hoda, te natrag prema automobilima na parkiralištu, a za što nam je potrebno 2:30 hoda.

Bijele stijene 1335 m n/m: se nalaze u središnjem dijelu Velike Kapele. Bijele stijene područje su u Gorskom kotaru koje se sastoji od kamenih gromada koje izviruju iz crnogorične šume. Ti kameni kompleksi rasuti su bez vidljiva reda, a odvojeni su međusobno dubokim škrapama i ponikvama. Među vršnim stijenama nalaze se znakoviti „vrtovi”, zaravnjene površine obrasle biljkama, a opkoljene gotovo okomitim stijenama. Bijele stijene, slično kao Samarske stijene, su maštoviti splet raznolikog oblika bijelih stijena.Vrh Bijelih stijena je golema stijena okomitih strana. Na području Bijelih stijena priroda je stvorila galeriju krških oblika: brojne okomite, bijele, pedesetak metara visoke stijene, te duboke neprohodne ponikve i ponore s vječnim snijegom na dnu. Hrbat sa stjenovitim vrhovima planinarima je dobro poznat unatoč teškoj prohodnosti, no ispod hrpta još ima dijelova koji su posve nepoznati. Područje Bijelih i Samarskih stijena ima status strogoga prirodnog rezervata.

Velika Javornica 1375m n/m: je istaknuti grebenski vrh jugoistočno od Bijelih stijena u smjeru prema Kolovratskim stijenama i moru. Obje destinacije su međusobno povezane Kapelskim planinarskim putem.

Pristup: Vožnja auto cestom Zagreb – Ogulin (120 km), zatim lokalnom cestom Ogulin – Jasenak (30 km),  te 5 kilometara makadamom prema Matić Poljani, odnosno do parkirališta gdje ostavljaju automobili.

2.Okupljanje sudionika:Južno parkiralište Zagrebačkog Velesajma u 6:00, a zavisno od dogovora o prijevozu tko s kim.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno 7:00 sati ili 15:00 km,

4.Zahtjevnost ture: K2;T2; Tumačenje zahtjevnosti na www.pdnovizagreb.hr

u Vijestima broj 25.,od 05.02. 2015.godine,

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom,

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica s markicom za 2016.godinu, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj: na trasi ture nema planinarskog doma, već Planinarska kuća „Bijele stijene“ koje neće biti otvorena.

8.Prehrana: hrana osobna iz naprtnjače i voda za piće,

9.Prijevoz: osobnim automobilima, sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma, a vodič će zbog bolje i racionalnije popunjenosti automobila koordinirati popunjavanje osobnih automobila sudionicima,

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

12.Predstavnik organizatora je vodič:Željko Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.