Gorski kotar – Bjelolasica

Gorski kotar, Bjelolasica, 1534 m n/m

Jednodnevni izlet u nedjelju,10.srpnja 2016.godine.

1.Tura: Matić poljana,Planinarska kuća Jančarica, Vrbovska poljana, vrh Kula 1534 m n/m, i natrag.

Zanimljivosti: Bjelolasica kao najviša planina Gorskog kotara, nalazi se unutar gorja Velika Kapela, s vrhom Kula,1534 m n/m i planinom Klek 1182 m n/m, kao i strogim prirodnim rezervatima Bijelim stijene 1335 m n/m i Samarske stijene 1302 m n/m. Ime je dobila po uskome svijetlom hrptu koji se ističe iznad šumskog pojasa osobito kad je pod snijegom. Dugačka je 7 km vrlo strmih strana, obiluje prostranim i gustim šumama prošaranim vapnenačkim stijenama i prostranim livadama, a šumski putovi i ceste povezuju ih u jedinstveni sklop šuma i proplanaka pružajući nezaboravan doživljaj ljubiteljima prirode i planinarenja. S Bjelolasice se pruža prekrasni pogled na: Velebit, Ličku Plješivicu, otoke Krk, Cres, Lošinj, Kvarnerski zaljev…. Unatoč strmim stranama, visini i vapnenačkoj građi, hrbat Bjelolasice nije ni oštar ni kamenit, nego, naprotiv, travnat i bogat raznolikim planinskim biljem, a padine su mu pokrivene šumom. Najviši vrh je na najsjevernijem u nizu travnatih vršaka na hrptu Bjelolasice. Oko 20 minuta od vrha je Planinarsko sklonište „Jakoba Mihelčića“.

2.Okupljanje sudionika: Južno parkiralište Zagrebačkog Velesajma u 6:00, a zavisno od dogovora o prijevozu tko s kim, a s sudjelovanjem u podijeli troškova cestarine, a goriva po principu, puni spremnik za puni spremnik, na relaciji Zagreb-Matić poljana i natrag.

3.Predviđeno trajanje efektivnog hoda:maksimalno 6:00 sati ili 18:00 km,

4.Zahtjevnost ture: K2;T2; Tumačenje zahtjevnosti na www.pdnovizagreb.hr u Vijestima broj 25.,od 05.02. 2015.godine,

5.Oprema: oprema za jednodnevni izlet, a u skladu sa meteorološkom situacijom,

6.Obavezni dokumenti: planinarska iskaznica, osobna i zdravstvena iskaznica,

7.Smještaj: na trasi ture nema planinarskog doma, već Planinarska kuća „Jančarica“ koja je otvorena samo po dogovoru.

8.Prehrana: hrana osobna iz naprtnjače, a voda za piće obavezna,

9.Prijevoz: osobnim automobilima, sa južnog parkirališta Zagrebačkog Velesajma, a vodič će zbog bolje i racionalnije popunjenosti automobila koordinirati popunjavanje osobnih automobila sudionicima,

10.Prijave i informacije: na članskom sastanku četvrtkom od 20:00 sati ili kod vodiča,

11.Organizator:Planinarsko društvo „Novi Zagreb“;

12.Predstavnik organizatora je vodič:Željko Jurinjak, 091 2505 810,

Napomena: Odazivom na ovaj izlet, svaki sudionik potvrđuje da ispunjava zdravstvene, tjelesne i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj itinerar, da na izletu sudjeluje na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom ponašati, pridržavati plana izleta, te odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta u slučaju nepredviđenih okolnosti i s obzirom na objektivne okolnosti na terenu.